Zdravje > Intima
1760 ogledov

Za te raziskave ni zanimanja: V več kot polovici primerov je težava pri moškem

laboratorij, neplodnost Žurnal24 main
Alarmantni upad moških semenčic.

Če današnji znanstveniki znajo  "ustvariti" dojenčke iz epruvete, v laboratorijih vzgojiti jajčne celice, izdelati umetno maternico, jim še vedno ni uspelo natančno odkriti, kako spermij priplava do jajčeca, oziroma kako ga najde in oplodi.

Vzroki za neplodnost so včasih lahko tudi psihološki. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Sicer je ogromni napredek pri zdravljenju neplodnosti v zadnjih desetletjih pomagal številnim parom, čeprav znanstveniki še vedno ne najdejo vzroka za alarmantni upad moških semenčic.

Ena od zadnjih tako imenovanih metaraziskav je namreč pokazala, da je v zadnjih 40-letih pri moških na Zahodu število semenčic upadlo za polovico.

Neplodnost je glavni svetovni zdravstveni problem. Zdravniki ocenjujejo, da se vsak šesti na svetu sooča s problemom neplodnosti. V več kot polovici primerov je težava pri moškemu. Vendar se znanstveniki v svojih raziskavah še vedno osredotočajo na žensko neplodnost, moški pa ostajajo prikrajšani, navaja Reutes. 

Ženske nosijo breme moške neplodnosti

Uspešna postopka, kot je IVF - postopek, pri katerem spermiji oplodijo jajčeca zunaj telesa in ICSI, pri katerem posamezno spermo vbrizgajo naravnost v žensko jajčece, vsi ti postopki so nekako zaobšli problem moške neplodnosti, pravi Richard Sharpe, profesor Centra za reproduktivno zdravje na Univerzi v Edinburghu: "Postopki umetne oploditve, od katerih so nekateri zelo invazivni, so namenjeni partnericam. Tako ženske na nek način nosijo breme moške neplodnosti, hkrati pa imamo zelo malo podatkov o tem, kaj se dogaja z moškim spolom, "pravi Sharpe.

laboratorij, neplodnost Zdravje Ne boste verjeli, to je glavni razlog za neplodnost

Raziskovanje spermijev krepko zaostaja

Število semenčic zavisi od ravni testosterona in moška neplodnost je povezena s manjšo količino spermijev, se glasi temeljna ugotovitev na to temo in to je vse kar znanstveniki do sedaj vedo:  "Če ne poznaš bioloških osnov delovanja spermijev, potem je težko pojasniti, zakaj le ti včasih odpovejo in ne opravljajo svoje funkcije. Tako je težko rešiti problem, " je dodala britanska strokovnjakinja za reproduktivno medicino Sarah Martinis Da Silva.

Večina žensk ne ve, katero krvno skupino imajo. Pri nas je test plačljiv, brezpl Raziskava Magazin Krvna skupina vpliva na plodnost

Alarmantni rezultati študije

"Rezultati študije so alarmantni. Raziskovalci in zdravstvene oblasti po celem svetu morajo čim prej najti vzroke za ta ostri in nenehni upad števila semenčic pri moških,"  je lani ob predstavitvi alarmantnih podatkov pozval  Hagai Levine, soavtor raziskave, po kateri se je povprečno število semenčic pri moških v Severni Ameriki, Evropi, Avstraliji in Novi Zelandiji prepolovilo in še kar upada.

Pozivi k ukrepom

Avtor študije, ki se z vzroki upada ni ukvarjala, je ob tem opozoril na resnost razmer in kolege pozval k ukrepanju. Sicer strokovnjaki dodajajo, da je današnja tehnologija diagnosticiranja neplodnosti pri moških zelo zastarela in je obstala nekje v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Vzrok je v pomanjkanju interesa za tovrstne raziskave, navaja Reuters. Dejavniki tveganja, ki so jih moški nepolodnosti pripisovali v preteklosti; kemikalije, pesticidi,  kajenje, stres, čezmerna telesna teža, športno udejstovanje, raziskovalcev ne zanimajo preveč.

Takšne študije namreč zahtevajo veliko število prostovoljcev in so dolgotrajne: "Prevladuje mnenje, da je problem moške neplodnosti mogoče rešiti z metodami  ICSI, IVF... Gre za motode, ki ne rešujejo osnovnih težav moških, temveč zdravijo le simptome, kar pa razumljivo ni dovolj. Kar se prednostnih nalog tiče, tega problema seveda ne moremo primerjati z rakom, debelostjo ter boleznimi srca in ožilja, vendar bo kljub temu treba nekaj narediti,"  je opozoril britanski znanstvenik.

 

Komentarjev 3
  • indigokid 10:07 14.marec 2018.

    problem je psihologija mentalno razvitih moških ali žensk ... bolj ko nekdo deluje iz intelekta, težje pride do sprostitve telesa in telesnih funkcij ... razni drugi z bližnjega ali srednjega vzhoda in npr. z afriške celine nimajo nikakršnih problemov z neplodnostjo

  • Dušan Jakič 11:43 13.marec 2018.

    Odgovor se skriva v plastični embalaži - dobesedno.

  • puys 16:08 12.marec 2018.

    Problem so ženski hormoni, ki so že povsod v okolju in hrani.

Sorodne novice