Zdravje > Intima
975 ogledov

Zakaj imajo ženske deviško kožico

hlačke, ženska, dekle, trebuh Profimedias
Ste vedeli, da se včasih himen sploh ne odpre, nekatere deklice pa se rodijo popolnoma brez deviške kožice?

Funkcija deviške kožice še vedno ostaja nepojasnjena, obstajajo pa številne teorije, zakaj jo imamo. Po mnenju nekaterih znanstvenikov je deviška kožica žensko silila k temu, da si je poiskala partnerja, s katerim bi spletla močnejše vezi. S tem bi se izognila številnim spolnim odnosom z bežnimi partnerji.

Nekateri strokovnjaki pa menijo, da služi himen k preprečevanju okužb v puberteti. Deluje namreč kot ovira za umazanijo in bakterije.

Spada med zunanje dele ...

Deviška kožica sicer spada med zunanje dele ženskih spolnih organov, nahaja se izven vagine oziroma na njenem začetnem delu.   

V zgodnji fazi fetalnega razvoja je vaginalna odprtina zaprta. Himen pa nastane tako, da se tanek sloj tkiva, ki zapira vagino, še pred samim rojstvom razdeli. Zanimivo je, da se himen in posledično oblika vaginalne odprtine od ženske do ženske zelo razlikuje. 

Včasih se himen sploh ne odpre, nekatere deklice pa se rodijo popolnoma brez deviške kožice. Nekatere najstnice ali dekleta raztrgajo himen pri športni aktivnosti ali pri vstavljanju tampona. Včasih ob tem sploh ne krvavijo in ne čutijo bolečine. 

Po drugi strani pa je deviška kožica pri nekaterih ženskah zelo elastična in zato dopušča penetracijo brez pretrganja, ali pa se raztrga le deloma. 

Komentarjev 1
  • TistoPravo 14:55 13.junij 2017.

    Top kamaflaža devic pol, je kot kaže več verzij...in predvsem zelo malo čist zares :)