Zdravje > Intima
456 ogledov

Zakaj si moški puščajo brado

Brada Profimedias
Zagotovo ne zato, ker bi bilo to všeč njihovim partnerkam. Brado si puščajo zaradi drugih moških.

Ko vidimo moškega z brado, pomislimo, da si jo pušča zato, da ugaja svoji partnerici. V resnici pa ima ta poraščenost obraza z evolucijskega vidika več povezav z drugimi moškimi kot z ženskami.

Kot dokazujejo razne raziskave, se ženskam moški z brado v povprečju ne zdijo privlačnejši. Nekatere cenijo kratko brado, druge cenijo videz razpuščene brade, tretjim ženskam je všeč košata brada, mnogim neporaščen obraz in tako dalje. Pomanjkanje preference jasno kaže, da se moške dlake na obrazu niso razvile zato, da bi bili moški lepši in privlačnejši za nasprotni spol.

Prekašati je treba moške tekmece 

Brada bi iz evolucijskega vidika lahko imela posreden pomen za spolno selekcijo. Da bi bili moški pri ženskah uspešni, ni bilo treba ugajati le ženskam, morali so prekašati še ostale moške tekemce. Čeprav poraščenost obraza ni neposredno povezana z ravnijo testosterone, številne raziskave nakazujejo, da moški in ženske dojemajo bradate moške kot bolj zrele, močnejše in bolj agresivne.

Par | Avtor: Profimedias Profimedias
Spolna dominacija pa je hitra bližnjica do uspeha pri reprodukciji. Analiza podatkov, ki so jih v Veliki Britaniji zbrali med letoma 1842 in 1971, ko je bilo na “trgu” manj žensk, je pokazala, da so postali brki in brada med samskimi moškimi bolj pogosti.

Raziskve o glasu in bradi moškega so pokazale, da ženske globok glas sprejemajo kot bolj privlačnega, moški pa kot bolj dominantnega. Medtem ko jim brada ne doda dodatnih točk pri privlačnosti, dobijo dodatne točke pri dominantnem izgledu.

Na hitro bi lahko modo hipsterjev z brado povezali s potrebo, da tekmujejo z drugimi moškimi. To potrebo postavljajo celo pred potrebo, da bi bili privlačni za ženske. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.