Zdravje > Intima
431 ogledov

Zato so tako nezadovoljne s svojim spolnim življenjem

seks Profimedias
"Načrtovanje seksa" ne deluje, pravijo strokovnjaki.

Ena od petih žensk je nezadovoljna s svojim spolnim življenjem, je pokazala raziskava podjetja Lloyd Pharmacy. 

Raziskava, v kateri je sodelovalo 2.002 žensk v starosti od 30 do 80 let je pokazala:

  • 17 odstotkov anketiranih žensk pravi, da je seks v njihovi vezi dober:
  • vsaka deseta anketiranka je imela spolne odnose enkrat na leto;
  • vsaka tretja seksa enkrat na mesec ali manj;
  • 10 odstotkov jih je odgovorilo, da imjao spolne odnose enkrat na teden.

Vzrok je utrujenost

Za upad spolne sle je pogosto kriv stres. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kar četrtina vseh anketiranih je kot vzrok za izogibanje seksu navedla utrujenost, 13 odstotkov tesnobo, 11 odstotkov pa jih je navedlo, da do parnerja ne čutijo initmnosti.

11 odstotkov žensk pri spolnih odnosih čuti bolečino, zato se jim izogibajo. Skoraj šest odstotkov žensk je navedlo, da ima težave s partnerjevo erekcijo.

Načrtovanje seksa ne deluje

Britanski strokovnjaki pravijo, da imajo pari težave s seksom, ker so včasih preveč zaposleni ali utrujeni: "Glavni problem je pomanjkanje časa. Ljudje pravijo, da nimajo časa in energije, da čutijo pritisk in da ne morejo prenehati razmišljati o delu. Za spolne odnos se je treba sprostiti. saj ni nekaj, kar se zgodi samo od sebe. Pogosto se pari odločajo za "načrtovanje seksa", vendar se je pogosto izkazalo, da so bili po tem še bolj nezadovoljni, zato to opustili. Pari zapadejo v rutino, zato ne uživajo," je pojasnila britanska terapevtka Petra Sadington.

Ženske ne uživajo v seksu, če se ne počutijo močne in čustveno povezane s svojim partnerjem: "Jezni, vznemirjeni in užaljeni ženski se močno zniža želja po spolnosti," je dodala psihoterapevtka Crystal Woodbridge. 

Bolečina znak, da je treba k zdravniku

Ginekologi opozarrjajo, da bolečina med spolnim odnosom pomeni  zdravstvene težave, zato je treba k ginekologu: "Dobro počutje v spolnosti je pomemben vidik v življenju mnogih ljudi, ampak na žalost so tukaj različni dejavniki, ki lahko v napoto. Zelo pomaga komunikacija, zato se partnerjem pogovorite o tem, kaj vam je všeč in ne,  o novih idejah, ki bodo popestrili dogajanje v postelji oziroma kaj izpolnjuje enega in drugega," je dejala Natika Halil, direktorica britanskega združenja za načrtovanje družine.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.