Zdravje
2983 ogledov

Odkrili zdravilo proti tudi v Sloveniji zelo razširjeni alergiji

Arašidovo maslo Profimedia
Dobre novice iz sveta medicine.

V ZDA je tamkajšnja zvezna agencija za zdravila dala dovoljenje za popolnoma novo zdravilo, ki se je izkazalo za učinkovito v boju proti alergiji na arašide.

Zdravilo Palforzia (AR101) bodo odslej zdravniki uporabljali v okviru šestmesečne imunoterapije, med katero bodo otroku polagoma zviševali količino proteina iz arašidov, ki sicer pri ogromno otrocih v razvitem svetu povzroča alergijske reakcije, ki se lahko končajo tudi s smrtjo. Otroci, ki bodo jemali terapijo, bodo morali biti stari med 4 in 17 let, piše Europe Pharmaceutical Review. Gre za zdravilo, ki na dolgi rok krepi toleranco na arašide.

Po končani imunoterapiji bodo morali pacienti nadaljevati z rednim jemanjem zdravila, da bodo s tem preprečili morebitno nevarno izpostavljenost arašidom v hrani. Še naprej niti ne bodo smeli uživati arašidov. 

"V zadnjih letih je opaziti skokovit porast alergijskih bolezni. Alergija na hrano postaja vse večji problem. To nam prinaša sodoben način življenja in prehranjevalne navade (predpripravljena hrana, hitra prehrana, hrana drugih kulturnih okolij). V zadnjem času je predvsem v porastu alergija na arašide in oreščke. Te alergije otroci ne prerastejo, je doživljenjska, ob ponovnem zaužitju alergena pa se lahko pojavijo težje alergijske reakcije, anafilaktični šok ali celo smrt."

Iz prispevka Slovenski projekt: Alergija na arašide, varnost otrok z alergijo v šolah in vrtcih, avtorica Maja Čamernik

Alergija na arašide je v zadnjih desetletjih v zahodnem svetu v strmem porastu in je v ZDA že najbolj pogosta alergija na hrano, poroča BBC. Samo eden od petih prizadetih otrok jo prerase. Tudi če se preostali strogo izogibljejo arašidom, pa so lahko nehote izpostavljeni, saj so arašidi del številnih receptov v hrani. Pri nekaterih alergikih se lahko hudi znaki pojavijo že po nekaj sekundah izpostavitve sledovom arašidov.

regrat, alergijaS Magazin Pet napak, ki jih ne naredite, če vas muči alergija

Proti tej obliki alergije se imunologi borijo na različne načine, a doslej še niso imeli na razpolago tako močnega orožja. Zdravilo so testirali na 500 alergikih. Po šestih mesecih so vsakemu dali za 600 miligramov arašidovega proteina. Skoraj 70 odstotkov tistih, ki so jemali zdravilo, je test preživelo brez ali z le milimi posledicami, medtem ko je bil pri drugi polovici pacientov, ki so pol leta jemali le "placebo" zdravilo, ta delež komaj štiriodstoten.

Za zdaj zdravilo Palforzia še nima dovoljenja za uporabo v Evropi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • nothoco 05:29 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ticedi 02:40 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Soffilika
    Soffilika 00:29 17.februar 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com