Zdravje
131753 ogledov

Kacin: Kdor bo rekel 'ne' AstraZeneci, bo moral ...

Jelko Kacin Saša Despot
Koordinatorju za cepljenje se sicer zdi smiselno, da nekdo, ki se odreče AstraZeneci, dobi drugo cepivo, a bo moral počakati "toliko časa, da bomo imeli dovolj cepiv, da se ga bo dalo izbirati".

Kot je za TV Slovenija povedal Jelko Kacin, Slovenija čaka, da AstraZeneca dostavi vsa cepiva, ki so bila naročena za letošnje leto. v juniju pa Evropska komisija ne bo izkoristila možnosti dobave novih doz cepiva. 

"AstraZeneca dobave cepiv povečuje, na tri tedne, mesec dni dobimo pošiljko. V zadnjem tednu preteklega meseca je prišlo 69.000 odmerkov naenkrat, zdaj bo prišlo še 65.000 odmerkov. Jutri sredi dneva, ob pol treh, bo tukaj zagotovo 14.000 odmerkov, to je število najavljenih odmerkov za jutri," je dejal Kacin.

Vlada, državni zbor, državni svet, predsednik republike cepljeni z AstraZeneco

Glede dvomov v zvezi s cepivom pa je Kacin povedal, da so se v Nemčiji zdravniki in zdravstveno osebje cepili z AstraZeneco, kar je spodbudilo tudi druge ljudi, da zaupajo temu cepivu. "Če bi bilo tako pri nas, bi bilo verjetno tudi teh dvomov bistveno manj. Zadnji, ki se je odmevno cepil, je bil v petek minister za zdravje, ki se je cepil z AstraZeneco. Veste, da je vlada pocepljena z AstraZeneco, državni zbor, državni svet, predsednik republike in njegov urad. AstraZenece je pri nas veliko in nimamo incidentov, ki bi resno ogrožali njeno nadaljnjo uporabo."

Koordinatorju za cepljenje se sicer zdi smiselno, da nekdo, ki se odreče AstraZeneci, dobi drugo cepivo, a bo moral počakati "toliko časa, da bomo imeli dovolj cepiv, da se ga bo dalo izbirati. V tem trenutku je pomembno, da se cepimo čim prej, da smo zaščiteni. AstraZeneca daje zelo zadovoljivo zaščito po treh tednih in lahko čakamo, če je problem, tudi tri mesece do naslednjega odmerka. Pri AstriZeneci teh težav v prihodnje ne pričakujem, tako da bi se dalo cepiti tudi prej".

V juniju bo več cepiv

Poudaril je, da je cepiva dovolj, a nekateri centri AstraZenece ne naročajo. "Če bi jo naročili, bi jo dobili, in bi imeli dovolj cepiva. Močno bomo povečali dostavo, ko bo število cepiv zadostno. V mesecu juniju se bo močno povečalo število odmerkov tako Pfizerja na eni strani kot tudi Moderne in ko bo teh cepiv bistveno več, in ko se bo pridružil še Janssen, bomo v položaju, da bodo vedno dobili toliko cepiva, kot ga bodo potrebovali. Če bodo zadovoljni z izborom cepiva, to je pa druga zgodba. Dobimo vse kar je dogovorjeno, zaenkrat imamo podpisanega za 2,3 milijona odmerkov Pfizerja, to so velike številke, in tudi Moderna je začela povečevati proizvodnjo in dostavo v Evropo. To nas opogumlja. Velik dodatek pa je potem to, da pri zadnjem cepivu, ki je prišlo Janssenu, z enim odmerkom odmerkom opravimo celotno cepljenje."

Po njegovem mnenju moramo pri precepljenosti starejše populacije priti na vsaj 80 odstotkov. "NIJZ je pripravil kampanjo, ki jo bo lansiral te dni. Želeli smo, da se centri prilagodijo povečanemu številu ljudi, ki prihajajo na cepljenje. V Celju jutri gredo v novo dvorano, imeli bodo osem cepilnih linij, do zdaj so jih imeli pet, skratka pripravljajo se na večje število ljudi, ki si želijo cepljenja. Cepiva bo dovolj in mislim, da je to pravi trenutek, da se zažene kampanjo. Pred tem je bilo to na nek način nezaželeno, kajti dokler nismo imeli dovolj cepiva, je bilo nesmotrno ljudi pozivati, naj pridejo na cepilna mesta," je dejal Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 51
  • Dusan21 09:18 17.maj 2021.

    S Šarcem je nekaj narobe, potrebuje psihiatra in to na zaprtem oddelku, njegove izjave so ......

  • Gandi123 15:14 11.maj 2021.

    Kacin: kdor bo rekel NE Astrazenici , ne bo imel krvnega strdka in bo ostal živ!

  • marialorca 15:06 11.maj 2021.

    Jaz rečem NELI, da ne bi LAŠKO ali UNION, če lahko NEKAJ DRUGEGA .... za 1,80€ prinese Heineken, Staropramen, Kozel, Jelen .... NITI MALO ni užaljena, ali pa BOSTE POČAKALI NA KONCU VRSTE.

Sorodne novice