Zdravje
1416 ogledov

Kako stari se počutite, vpliva na dolžino življenja

grob, smrt, žalovanje Profimedias
Če se počutite mlajši, kot ste v resnici, boste živeli dlje, je pokazala nova študija, objavljena v JAMA Internal Medicine online.

V raziskavi je sodelovalo 6.489 ljudi, ki so bili v povprečju stari 65,8 let in ki so se počutili nekaj manj kot deset let mlajši od svoje resnične starosti. Večina je dejala, da se počuti tri leta mlajše. Le majhno število sodelujočih – slabih pet odstotkov – pa je dejalo, da se počutijo starejši, kot so bili v resnici.

Osebnost povezana z zdravjem

Raziskovalci z Univerzitetnega kolidža v Londonu so v osmih letih, kolikor je trajala študija, ugotovili, da je v tem času umrlo 14 odstotkov ljudi, ki so dejali, da se počutijo mlajši, kot so v resnici, in 24 odstotkov tistih, ki so se počutili starejše od svoje biološke starosti. Med tistimi, katerih samozaznana starost je bila enaka njihovi dejanski starosti, pa je umrlo 18 odstotkov ljudi, je poročan CNN.

Zdravnice Sharon Bergquis z Medicinske fakultete Univerze Emory rezultati niso presenetili. "Raziskave kažejo, da je lahko vaša osebnost povezana z vašo usodo," je dejala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.