Zdravje
522 ogledov

Ministrstvo: "Vsak, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, ga bo dobil"

Postelja Profimedia
"Popolne zaustavitve zdravstvenega sistema si ne moremo več privoščiti," pojasnjuje minister za zdravje Tomaž Gantar, ki zagotavlja, da bo za bolnike dovolj postelj.

Na zaostrene razmere v zdravstvu so včeraj opozorile medicinske sestre, ki se sprašujejo, kdo bo skrbel za paciente, ko medicinskih sester ne bo več. "Če ne zaščitite še tistih nekaj medicinskih sester, ki jih je ostalo, se bo zgodila katastrofa," opozarja predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

Kako resno je stanje, je danes predstavil tudi specialist infektologije in intenzivne medicine dr. Tomaž Vovko, ki dela na oddelku intenzivne nege na ljubljanski infekcijski kliniki. Povprečna starost pacientov na intenzivni negi v Ljubljani je trenutno 65 let. Poudaril je, da več kot 20, 30 bolnikov na intenzivni negi ne bodo zmogli obravnavati. Opozoril je, da bodo ob takem razvoju dogodkov, kot se kaže zdaj, čez štirinajst dni primeri, kakršnega so imeli minulo nedeljo, imeli lahko drugačen konec

Ministrstvo zagotavlja: Postelje bodo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je glede zagotavljanja potrebnih prostih postelj za covid-19 opozoril: "V prvem valu epidemije smo popolnoma zaustavili izvajanje zdravstvenih programov in so bile kapacitete vseh bolnišnic, razen izvajanja zdravstvenih storitev označenih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnave nosečnic, porodnic in novorojenčkov, namenjene COVID-19 bolnikom. Popolne zaustavitve zdravstvenega sistema si zaradi vseh pacientov, ki nad dopustno čakalno dobo čakajo že na prvo in potem tudi na specialistično obravnavo, si popolne zaustavitve zdravstvenega sistema ne moremo več privoščiti."

Na Ministrstvu za zdravje so za sprotno spremljanje prostih postelj pripravili spletno mesto, ki je namenjeno interni uporabi (vpogled imajo dispečerska služba in drugi zavodi, ki vnašajo podatke) za lažjo organizacijo dela, za hitrejše in ustreznejše nameščanje covid-19 bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. "S pregledom prostih oziroma zasedenih postelj za COVID-19 bolnike tudi laže načrtujemo izvajanje drugih programov. To je pomembno, saj si vsi prizadevamo, da bi se čim več programov izvajalo tekoče. Vsi smo na istem, zato si moramo pomagati – bolnišnice smo tudi pozvali, da z medsebojno pomočjo zagotovijo potrebno obravnavo drugih bolnikov," je pojasnil minister.

Zmanjševanje oz. ukinjanje programov bo potekalo postopoma, skladno s potrebami po prostih kapacitetah za obravnavo covid-19. "Za delovanje zdravstvenega sistema, za čim bolj tekoče izvajanje programov in obravnavo COVID -19 bolnikov, pa lahko največ naredi prav vsak posameznik z izvajanjem preventivnih ukrepov za zajezitev virusa, z razkuževanjem rok, nošenjem mask in upoštevanjem varnostne razdalje ter seveda, da v primeru bolezenskih znakov omejimo gibanje in stike," je še dodal minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • munja 18:16 16.oktober 2020.

    Brez dovolj zdravstvenega osebja, nam postelje nič ne koristijo, ker same še niso nikogar ozdravile.