Zdravje
3226 ogledov

Na ministrstvu o ukrepih, ki bi starše prisillii k cepljenju

Cepljenje profimedia
Delovna skupina za oblikovanje ukrepov za vzpodbujanje cepljenja začela delovati.
Na ministrstvu za zdravje je bil včeraj sestanek delovne skupine za oblikovanje ukrepov za spodbujanje deleža cepljenih v RS. "V delovno skupino so vključeni številni strokovnjaki ustreznih specialnosti (primarni pediatri, specialisti javnega zdravja, epidemiologi, specialisti medicine dela, prometa in športa, zdravstvenega inšpektorata...) in ga bo vodila državna sekretarka. Razprava na sestanku bo tekla o načrtu ukrepov in komunikaciji s strokovno javnostjo," pojasnjujejo na ministrstvu.

Na upad precepljenosti zdravništvo in pristojne službe opozarjajo že dlje časa. V ljubljanski in primorski regiji je precepljenost proti ošpicam padla pod raven kolektivne zaščite. Cepljenje Opozorila Zdravje "Precepljenost slovenskih otrok na kritični meji"

Namesto plačevenja zdravljenja mehkejši ukrepi

Ministrstvo za zdravje je v zakonu o zdravstvenem varstvu sprva predvidelo določbo, da bi bilo zdravljenje zapletov za bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, na plečih posameznika. Zaradi številnih kritik, tudi s področja zdravstva, so določbo umaknili, napovedali pa "mehkejše ukrepe, s katerimi bodo nagovarjali starše, naj cepijo otroke." slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock Slovenija Ministrstvo črtalo sporni ukrep sankcioniranja staršev, ki zavračajo cepljenje otrok

Predvidena tudi sprememba zakonodaje

Govora je o številnih ukrepih, ki bi starše motivirali, oziroma prisilili, da otroke cepijo, vendar na ministrstvu še niso konkretni. "V osnutku načrta ukrepov za povečanje deleža cepljenih v RS, ki smo ga pripravili v sodelovanju s primarnimi pediatri in strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so vsebinski sklopi razdeljene na tri ključna področja, in sicer: komunikacijo s strokovno in laično javnostjo, izobraževanje strokovne javnosti in ozaveščanje laične javnosti, sprememba področne zakonodaja in drugi ukrepi," pojasnjujejo.

Skupnost vrtcev: Vrtci se s cepljenjem ne bomo ukvarjali

Eden od teh predlogov se nanaša kriterij prednostni pri sprejemu v vrtce za cepljene otroke. Kot je znano, mora otrok pred sprejemom v vrtec pridobiti zdravniško potrdilo, da je zdrav, neodvisno od cepilnega statusa. Cepljenje trenutno torej ni pogoj za sprejem v vrtec. Da bi pri sprejemu v vrtec v prihodnje dajali prednost cepljenim otrokom, v Skupnosti vrtcev zavračajo. "Vrtec nima ničesar s cepljenjem in slaba precepljenost se ne more urejati s pravilnikom o sprejemu v vrtec. Za primerno precepljenost mora poskrbeti zdravstvena stroka," poudarja predsednica Skupnosti vrtcev Božena Bratuž.

Pogoj za dijake in študente medicine

K cepljenju nameravajo pozivati tudi študente in srednješolce na zdravstvenih šolah in fakultetah. V naslednjih šolskih letih bi za dijake in študente zdravstvenih smeri to postal pogoj, o tem pa naj bi se ministrsrvo za zdravje še usklajevalo z ministrstvom za izobraževanje, šolstvo in šport.

Otroški dodatek se zaradi cepljenja ne bo spreminjal

V razpravi o možnih ukrepih s katerimi bi starše prisili k cepljenju otrok, se je omenjala tudi praksa, ki naj bi bila uveljavljena ponekod v tujini in sicer se nanaša na povezavo med cepljenjem in otroškim dodatkom. "Razprava o tej možnosti ne poteka," pravijo na ministrsvu.

Kaj pa letovanja?

"V skladu z Zakonom o nalezljivih boleznih in Pravilnikom o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili mora zdravnik ob izdaji potrdila do upravičenosti udeležbe otroka na zdravstvenem letovanju obvezno preveriti cepilni status in opraviti manjkajoča cepljenja oziroma otroka napotiti na cepljenje ter ta podatek upoštevati pri oceni zdravstvenega stanja otroka za vključitev v organizirano varstvo," pojasnujejo na ministrsvu za zdravje.

 

 

 

Komentarjev 29
  • Alen Jazbec 14:06 25.september 2017.

    Vsi, ki pametujete kako nepotrebno je cepljenje, farmacija in njen lobi in vsa (čisto po domače povedano) vaša nakladanja, prihajajo iz ust ljudi, ki nikoli niso imeli otroške paralize. Bolje je, da čevlje sodi le nekdo, ki je to prestal ...prikaži več in ne vsak, ki ima 5 minut časa. Premislite prosim, preden napišete bedarijo, dobesedno.

  • Tine123 16:14 23.september 2017.

    Naša družina živi v državi, kjer zdravniki javno povedo, da je večina cepljenj nepotrebnih. Torej se ves ta lobij, ki sili kogarkoli, da zastruplja svojega otroka, lahko nasadi na kurac. Umazanci lažnjivi, skupaj z vami mediji.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:49 23.september 2017.

    In še, to da je potrebno starše prisiliti v cepljenje zaradi negativnih izkušenj s cepivi, pomeni da je nekaj hudo narobe s cepivi. Logično da vsak starš, ki ima slabe izkušnje s cepljenjem ne bo ponovno reskiral zdravja svojih otrok. ...prikaži več Osel gre samo enkrat na led. Ampak to ne pomeni, da so starši neodgovorni. To pomeni ravno nasprotno, da se starši še kako zelo brigajo za zdravje otrok. In za take, ki jim je zeloooo mar za svoje otroke, država zdaj hoče uvest prisilo v cepljenje.