Zdravje
55849 ogledov

Na pohodu nov smrtonosen virus? Pristojni v veliki pripravljenosti.

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
Svetovna zdravstvena organizacija dokončne rezultate še čaka.

Gana je Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) prijavila sum, da sta dve osebi na njenem območju oboleli za marburg virusom, ki povzroča podobne simptome, kot jih ebola. Preliminarna analiza vzorcev dveh obolelih oseb, ki sta zaradi posledic bolezni umrli, je že pokazala na omenjeni virus. Vzorce so v skladu s protokolom poslali še na Inštitut Pasteur v Dakar v Senegalu.

Obe osebi sta bili iz iste ganske regije Ashanti, a primera med seboj nista bila povezana, sporočajo pri WHO. Pri obeh osebah so se pojavili simptomi, podobni kot pri eboli: driska, bruhanje, visoka tlesna temperatura, slabost. 

"Pospešeno se pripravljamo na možen izbruh epidemije, čeprav so analize še v teku," so sporočili pri WHO. Dodali so, da v državo pošiljajo dodatne strokovnjake.  

Virus se na ljudi prenaša preko netopirjev, med ljudmi se nato širi s tesnim stikom z okuženo osebo ali preko okužene krvi ter drugih telesnih tekočin in izločkov. Inkubacijska doba traja od pet do deset dni, nekateri bolniki hude simptome razvijejo v tednu dni. Stopnje smrtnosti so se v preteklih izbruhih gibale med 24 do 88 odstotkov, odvisno od seva virusa in bolnišnične oskrbe.

Cepiva proti tej smrtonosni bolezni še ni.

laboratorij analiza bakterij Zdravje Strah narašča: število novih primerov se je potrojilo laboratorij opičje koze epruveta epruvete Svet Zdravje Skrbi. Prihaja "bolezen X"?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • kapibara1 16:24 11.julij 2022.

    Vse vedo- pa vseeno pustijo da se nekontrolirano širi.. Raje hordo v karanteno, kot 50 bedakov..

  • kapibara1 16:23 11.julij 2022.

    O marburgu je bilo rečeno da ga izumijo spravijo v javnost PO corini 19

  • Dusan12 08:32 11.julij 2022.

    Golobovci morajo preveriti, s kom vse se je v Gani, na zasluženem dopustu družil in prepeval naš popevkar Lado Leskovar, saj je rog Afrike njegov drugi dom, je pa znan prenašalec različnih virusov in ni vrag, da ni okužen tudi ...prikaži več z novim, najbolj smrtinosnim virusom. Piše necenzurirano si H.H.