Zdravje
5072 ogledov

Dorekli načrt obravnave z zdravniki, opozorilo o povečanem številu bolniških

Koronavirus - soba Infekcijska klinika UKCLJ

Do 18. ure v Sloveniji niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom. Opravili so 142 testiranj. Strokovnjaki ponavljajo, naj ljudje ne podlegajo paniki in naj predvsem skrbijo za preventivo ter s tem povezano ustrezno higieno.

Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na NIJZ. Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije. "Razumljivo je, da pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja," so zapisali.

Povečano število bolniških brez potrebe

Radio Slovenija je danes poročal o povečanem številu bolniških odsotnosti zaradi novega koronavirusa, čeprav v Sloveniji do zdaj še ni bil potrjen noben primer okužbe. Zavod za zdravstveno zavarovanja Slovenije (ZZZS) po navedbah radia poudarja, da če bolezen ni dokazana, to ne sodi v bolniški stalež.

Z zdravniki dorekli načrt

"S predstavniki vodstev zdravstvenih domov smo izvedli operativni sestanek, na katerem smo pregledali, kaj so pripravili do sedaj, načrte za naprej ter določili točke, kjer bodo pripravljeni na morebitni sprejem bolnikov," je po srečanju predstavnikov ministrstva za zdravje z družinskimi zdravniki in župani povedal Darko Čander s Sektorja za sistem nujne medicinske pomoči in katastrofno medicino pri MZ. "Preigrali smo različne scenarije in določili 16 vstopnih točk, kjer bodo sprejemali bolnike."

16 točk in ne 52 zaradi racionalizacije kadra in opreme

Za 16 in ne, tako kot je bilo prvotno predvideno 52 vstopnih točk, so se odločili zaradi racionalnosti pri kadrih, sredstvih in opremi. "Za 16 vstopnih točk smo se odločili, da toliko centrov in osebja ne čaka v pripravljenosti," je poudarila državna sekretarka Simona Repar Bornšek. "Preostali bodo prišli v poštev v naslednjih fazah, če se bo pojavila potreba za to."

Koronavirus v Italiji Zdravje Vse, kar moramo vedeti o koronavirusu

Direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec, kjer bo ena od 16 vstopnih točk, je konkretno pojasnila, da imajo v njihovem zdravstvenem domu že izolacijsko sobo, v katero se prihaja neposredno z dvorišča. "Glede na to, da ne pričakujemo velikega števila bolnikov, bo dežurni zdravnik naprošen, da ob rednem delu vzame bris, ko bo potrebno," je pojasnila Vatovčeva. "V primeru, da bo odsoten, bomo organizirali izredno urgenco ter za to zadolžili zdravnika iz ene od ambulant. V kolikor pa bo prišlo do povečanja primerov, bomo za to zadolžen poseben tim."

Koronavirus - soba Infekcijska klinika | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Vatovčeva je sicer povedala, da so bili družinski zdravniki izredno veseli današnjega sestanka, na katerem so dobili enotna navodila. "Tako bomo lahko enotno delali po vsej Sloveniji, kar je pomembno, saj morajo imeti vsi državljani enako oskrbo," je dejala Vatovčeva. "To, kar smo pripravili do sedaj, bomo poenotili, pri čemer bomo upoštevali dosedanje dobre prakse." 

Kljub kriznim sestankom in dogovorom so s Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije  FIDESD popoldne sporočili, da pacientom in zdravstvenim izvajalcem ni podan jasen algoritem obravnave potencialno obolelega pacienta s Covid-19. Kot so zapisali," se je zaradi zaradi na njih obrnilo precej zdravnikov."

Zdravniki in zobozdravniki jih po navewdbah Fidesa opozorjajo, da je potrebno v izogib širjenju okužbe pri vstopu potencialno obolelega pacienta s Covid-19  slediti zgledu drugih evropskih držav in zmanjšati število vstopnih mest, ne pa razpršiti potencialno okužene paciente po vseh zdravstvenih domovih in s tem razširjati krog oseb izpostavljenih eventualni okužbi. To je potrebno narediti sedaj, ko še ni veliko število sumov na okužbo.

Že tako preobremenjeni zdravniki primarnega nivoja ocenjujejo kot nesprejemljivo, da bodo ob trenutnem porastu drugih respiratornih okužb, obravnavali še sume na okužbo s Covid – 19. Opozarjajo tudi na to, da je marsikje problem obravnava večjega števila okuženih tudi logistične narave in sicer z vidika opreme in ustreznih prostorov. "Poudarjajo, da tudi ni primerno, da se na primarnem nivoju v zdravstvenih domovih mešajo kronično bolni otroci in odrasli ter ostareli pacienti s potencialno okuženimi s Covid-19, ker so le- ti še posebej ogroženi zaradi  hude obolevnosti in smrtnosti ob okužbi s tem koronavirusom."

Koronavirus Kaj je res in kaj ne? Zdravje Preverite: Miti in resnice o koronavirusu

Bolnik najprej pokliče osebnega zdravnika

Za bolnike s simptomi, ki sumijo, da so se okužili s koronavirusom še naprej velja, da najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. "Če on ne dela, pokliče najbližjo dežurno ambulanto, kjer dobi nasvet zdravnika," je po novinarski konferenci dejala Repar Bornškova. "Zdravnik presodi, ali je sum upravičen in pacienta napoti na testiranje na najbližjo vstopno točko. Ali je pacienta potrebno poslati na testiranje, določi zdravnik sam, v primeru negotovosti pa se lahko posvetuje z dežurnim epidemiologom." Zdravstveni domovi bodo seznam vstopnih točk s potrebnimi kontakti dobili v ponedeljek, do takrat pa delajo po dosedanjem protokolu. 

Koronavirus - pripravljena soba UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Koronaviru - pripravljena soba UKC Maribor UKC Maribor

Na vstopni točki bo pacientu bris odvzel praviloma zdravnik. "Pacientu bodo v izoliranih prostorih odvzeli bris, verjetno bo to zdravnik, saj smo presodili, da je tako najbolje, da se v zaščitno obleko ne oblačita dva," je pojasnila Repar Bornškova. "Zdravnik mora namreč pacienta, ki ima znake bolezni, v vsakem primeru pogledati. Od klinične slike bo nato odvisno, ali bodo bolnika zadržali v bolnišnici.

Če kašelj spremljajo bolečine v prsih, bodite pozorni. Morda je vzrok resnejša b Zdravje Okužen sem s koronavirusom. Kaj naj naredim?

Župani: Ljudje so prestrašeni

Današnji sestanek so pozdravili tudi župani, med katerimi je bil tudi Vladimir Prebilič iz Kočevja: "Župani smo vedno prvi v kontaktu z ljudmi s terena, nenazadnje smo tudi ustanovitelji javnih zavodov, kot so šole in vrci, zato smo bili v zadnjem času deležni veliko vprašanj. Med ljudmi je bilo kar nekaj negotovosti - so prestrašeni, njihova vprašanja so upravičena." Poudaril je, da je bil današnji sestanek namenjen temu, da bodo lahko župani enovito komunicirali z vrha navzdol, do občanov in občank.

Koronavirus na Hrvaškem Koronavirus Svet "Prijatelji mi pišejo, da sem ga moral močno za****, da nisem okužil dekleta"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • ode 22:33 28.februar 2020.

    Ob izbruhu bolezni večjih razmer se bo večina zdravstvenega osebja izognila delu z obolelimi tako, da se bo "umaknila" v bolniško.

  • Avatar vec
    vec 20:57 28.februar 2020.

    V nemčiji ta trenutek že preko 2000 ljudi v karanteni (niso vsi bolni so samo v karanteni) vlada svetuje prebivalcem naj si naredijo zaloge za 10-14 dni, ter se izogibajo prireditev in javnih prostorov, po mestecih mečejo dezinfekcijske bombe, nekatere ...prikaži več predele oskrbujejo s hrano (dostava na dom) ipd. Tako da NI PANIKE

  • Avatar Lion007
    Lion007 17:51 28.februar 2020.

    Ta Nora24 je res nora in za vse nočna mora.