Zdravje
17909 ogledov

Nadomestilo in njegova višina: Ločiti morate med karanteno in izolacijo

Bolniška Profimedia
Samostojni podjetnik je do nadomestila upravičen le, če sam zboli, ne pa če mu je odrejena karantena.

"Velja pa preprosto pravilo: če je oseba bolna (kar ugotovi zdravnik), ji pripada bolniški stalež v breme delodajalca ali obveznega zdravstvenega zavarovanja, če pa ni bolna, pa ne," o bolniškem staležu in nadomestilih v času epidemije novega koronavirusa pravi Peter Rutar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Karantena je vedno odrejena za zdrave osebe, (samo)izolacija pa za okužene."

Nadomestilo v primeru izolacije

Zavarovanec je lahko začasno zadržan od dela v breme zdravstvenega zavarovanja zaradi izolacije v primerih, če so pri njem prisotni: 
- pozitiven bris na covid-19
- znaki bolezni za covid-19 brez opravljenega brisa, a s potrjeno prisotnostjo virusa v družini
- znaki bolezni za covid-19 brez opravljenega brisa, a s prisotnostjo virusa v skupnosti, npr. na delovnem mestu, in veliko verjetnostjo prenosa

"V takšnih primerih bo izbrani osebni zdravnik kot razlog začasne zadržanosti od dela opredelil izolacijo ne le pri osebah, ki imajo potrjeno okužbo z novim koronavirusom oz. so zboleli za covid-19, temveč tudi pri osebah, ki imajo respiratorno obolenje, a niso bili testirani," razlaga Rutar. "Če izbrani osebni zdravnik hkrati ugotovi, da je bil posameznik v nekem bolj intenzivnem stiku z osebo, ki je prebolela covid-19, kot je to družinski član. V takšnem primeru epidemiološka stroka predlaga zavarovancu odreditev ukrepa izolacije v trajanju 14 dni."

Nadomestilo v primeru izolacije tudi za s. p.

"Nadomestilo plače zaradi izolacije velja od prvega dne dalje, tudi s.p.-jem, enako kot nadomestilo za nego otroka. Ta določba je v zakonu od vsega začetka, t. j. od leta 1991."

Peter Rutar, ZZZS

V primeru izolacije je zavarovanec upravičen do nadomestila plače v višini 90 odtotkov od osnove za nadomestilo, pri čemer se nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Zavarovana oseba pa ni upravičena do nadomestila plače v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja v času odrejene karantene," opozarja Rutar. "Odsotnost z dela v teh primerih ureja delovnopravna zakonodaja."

Nadomestilo v karanteni krije država, a le za zaposlene

Po zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19 (PKP4), ki velja od 11. julija 2020 dalje (velja do 30. septembra 2020), nadomestilo plač delavcev v karanteni krije država, razen za tiste, ki jim lahko delodajalec organizira delo od doma. 

Delodajalec uveljavi pravico do povračila izplačanih nadomestil plače z vlogo, ki jo vloži v elektronski obliki pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje v 30 dneh od pričetka odsotnosti delavca zaradi odrejene karantene. Povračilo nadomestila plače za ta primere bodo delodajalci lahko uveljavljali najdlje do 30. septembra 2020.

Potovanja in covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Višina nadomestila na podlagi odločbe o karanteni znaša med 80 in sto odstotki. Sto odstotno nadomestilo pripada delavcu, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dela za delodajalca, delodajalec pa zanj ne bo mogel organizirati dela od doma. 

Vprašanje, ali je šlo za višjo silo

80 odstotno nadomestilo plače pa prejme delavec, ki je potoval v državo na zelenem ali rumenem seznamu in mu je bila ob prehodu meje v Slovenijo odrejena karantena. Prav tako nadomestilo v tej višini prejme delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo izven opravljanja dela.

Samostojnemu podjetniku nadomestilo ne pripada

Samostojnemu podjetniku je bila odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo v okviru opravljanja dejavnosti. Ali je nosilec dejavnosti upravičen do nadomestila in refundacije prispevkov za čas trajanja karantene?

Žal ne. Karantena se odredi zdravi osebi, ki je bila ali za katere se sumi, da je bila v stiku z nekom, ki je zbolel, zato nosilec dejavnosti nima pravice do bolniškega staleža za čas karantene in posledično ne do nadomestila v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako samostojni podjetnik za čas karantene ni upravičen do oprostitve ali refundacije prispevkov za socialno varnost. (Pojasnilo OZS)

Delavec nima pravice do nadomestila, če mu je bila odrejena karantena zaradi odhoda v državo, ki je na rdečem seznamu. Zakon sicer pri tem določa tri izjeme zaradi osebnih okoliščin, ko je delavec upravičen do nadomestila plače, kot je to za primer višje sile. Te izjeme so: smrt zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja, smrt staršev - oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj ter rojstvo otroka. 

Kako bo po 30. septembru?

Navedeni ukrepi veljajo do 30. septembra. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ki ga vodi Janez Cigler Kralj, na vprašanje, ali bodo ukrepe po 30. septembru podaljšali, katere in ali razmišljajo tudi o rešitvi za s.p.-je, odgovarjajo: "Glede bodočih ukrepov vam v tem trenutku še ne moremo odgovoriti. Poudarjamo pa, da na MDDSZ v sodelovanju z vsemi deležniki vseskozi oblikujemo in glede na razmere prilagajamo rešitve na potrebe ljudi in gospodarstva."

Janez Cigler Kralj Intervju Slovenija Janez Cigler Kralj: Kdor pravi, da politika ni tudi tekmovanje ideologij, laže

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • behojot874 11:24 15.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • munja 10:52 15.september 2020.

    Tu je nekaj zelo velikih nesmislov.

  • evelux 09:35 15.september 2020.

    Na s.p. se zmeraj gleda kot neki najnižji sloj kao 5 kolo gospodarstva najmanj cenjeno iz strani države. Malo se spejevci zamislite .........