Zdravje
16762 ogledov

Najhuje bo še naslednjih 14 dni

rešilec Saša Despot reševalno vozilo na nujni vožnji
Mateja Logar: "Glede na predhodni teden je število potrjenih primerov gripe večje skoraj za dvakrat."

So tudi okoli vas vsi bolni? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) temu pritrjujejo, odgovorili so nam, da je sezona kroženja virusov gripe in respiratornega sincicijskega virusa ( RSV) na vrhuncu.  Med vzorci, ki jih testirajo v laboratorijih, je delež pozitivnih na gripo v zadnjih dveh tednih skokovito narasel. Virus influence, ki povzroča gripo, so po zadnjih podatkih potrdili v 36,6 odstotka vseh testiranih vzorcev (teden prej 21,5 odstotka). 

"Gripozna obolenja in potrjeni primeri gripe so v vseh starostnih skupinah. Zapletov gripe ne spremljamo sproti, pričakujemo pa, da je kot v vseh ostalih sezonah največ sekundarnih bakterijskih okužb (npr. pljučnic) in poslabšanja osnovnih bolezni, kot so srčno popuščanje, sladkorna bolezen in kronična obstruktivna pljučna bolezen. Posebnosti te sezone v primerjavi s prejšnjimi ni zaznati," so nam odgovorili na NIJZ.

Obolelih veliko več, večina se jih ne testira

Dodajajo, da so sezoni 2023/2024 v mikrobioloških laboratorijih z metodo PCR potrdili 1918 primerov okužb z virusi influence (1905 primerov influence tipa A in 13 primerov influence tipa B). "To še zdaleč niso vsi, ki so preboleli gripo - večina obolelih se ne testira. Pričakujemo, da bo takšna intenzivnost sezone, kot je trenutno, še približno dva tedna in nato postopoma upadla," pravijo na NIJZ. 

Infekcijska klinika: Število primerov se je podvojilo

"Trenutno še ne moremo govoriti o višku števila okužb, glede na predhodni teden je število potrjenih primerov gripe večje skoraj za dvakrat, število potrjenih okužb z RSV je podobno kot prejšnji teden. Praviloma se število okužb začne zmanjševati približno dva do tri tedne po tem, ko dosežem vrh. Tako da lahko umirjanje stanja pričakujemo šele čez kakšen mesec," doda infektologinja Mateja Logar z infekcijske klinike v Ljubljani, kjer imajo že od sredine oktobra težave zaradi večjega števila bolnikov z okužbami dihal."V zadnjih dneh je stanje ponovno slabše, zaradi velikega števila bolnikov, ki potrebujejo dodatek kisika," pojasni Logar. 

Bolniki ležijo kar na hodnikih

Če so do sredine decembra  prevladovali bolniki s covid-19 in pridruženimi sekundarnimi bakterijskimi okužbami dihal, od sredine decembra pri večini bolnikov potrdijo okužbo z gripo. "Veliko je tudi število bolnikov, ki so gripo preboleli v domačem okolju in imajo sedaj sekundarno bakterijsko pljučnico," je še pojasnila zdravnica. "Zaradi prostorske stiske in pomanjkanja negovalnega kadra ostajajo bolniki tudi na hodniku, kjer dobivajo vse terapijo, ki bi jo prejemali tudi na oddelku, žal pa je seveda namestitev bistveno slabša. Trudimo se, da bolnikom čim prej najdemo prostor na KIBVS ali na kakšnem izmed oddelkov UKC oziroma se poskušamo dogovoriti za sprejem v katero izmed splošnih bolnišnic. Predvsem za bolnike z gripo je na voljo tudi nekaj postelj v Bolnici Petra Držaja. Trudimo se, da bolnike, ki ne potrebujejo več bolnišničnega zdravljenja, čim hitreje odpustimo v domačo oskrbo in na ta način omogočimo sprejem bolnikov s hodnika," je še  povedala infektologinja. 

Veliko otrok in starejših bolnikov

gripa2 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Oboleli ljudje imajo prehladne znake, glavobol in povišano telesno temperaturo, nekatere bolijo mišice in sklepi. Veliko je obiskov otrok in starejših, kroničnih bolnikov, " so nam povedali v Zdravstvenem domu Ljubljana. Predvidevajo, da bo tako še 14 dni, "ko bo število obolelih začelo počasi upadati."

"Nasvet naših zdravnikov je, da če zbolite, ostanite doma, omejite stike z drugimi ljudmi, predvsem se izogibajte stikov s starejšimi, kroničnimi bolniki in nosečnicami. Stike naj omejijo tudi starši z majhnimi otroki, predvsem dojenčki. Kadar kašljamo ali kihamo, si usta zakrijemo z robcem, pogosto si umivamo roke, najboljša zaščita pred sezonsko gripo pa je cepljenje, ki ga priporočamo še pred izbruhom epidemije gripe," sporočajo iz ZD Ljubljana. 

Pri gripi težji potek okužbe dihal

Sezonska gripa je zelo nalezljiva bolezen in se v izbruhih pojavlja v jesensko-zimskem času. Povzročajo jo virusi influence, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča. Za razliko od prehlada gre za težji potek okužbe dihal, za katerega zamašen nos ali obilen izcedek iz nosu nista običajna.

Pri sezonski gripi se pojavijo naslednji znaki:

  • nenadna povišana telesna temperatura (38,8 - 40˚C),
  • mrazenje,
  • izčrpanost,
  • izrazite bolečine v mišicah in kosteh,
  • bolečine v žrelu,
  • izrazit glavobol,
  • izrazit suh kašelj.

Večina okuženih ozdravi v tednu ali dveh. Okužba navadno poteka blago, možen je pa tudi težji potek bolezni s pljučnico, redkeje odpovedjo dihanja ali celo smrtnim izidom. Težji potek okužbe je pogostejši pri odraslih s kroničnimi srčnimi in dihalnimi boleznimi, pri nosečnicah in imunsko oslabljenih posameznikih. Težji potek okužbe z virusom gripe velikokrat zahteva zdravljenje v bolnišnici.

Proti gripi je bilo v letošnji sezoni cepljenih 117.431 oseb. 

"Glede na analize izoliranih virusov influence v sezoni 2023/2024, je cepivo proti gripi učinkovito, podobno kot v prejšnjih sezonah - to pomeni, da predvsem ščiti pred težjim potekom in manj pred boleznijo. Prepreči torej hospitalizacijo zaradi gripe, ne pa gripe same, kar posebej velja za starejše in krhke posameznike, zato svetujemo, da se tisti, da le-ti upoštevajo tudi higienska načela oziroma. nefarmacevtske ukrepe, kar pomeni, da se izogibajo zaprtih prostorov z veliko ljudmi, če se jim ne morejo izogniti, uporabijo masko in si skrbno umijejo ali razkužijo roke večkrat na dan," svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

vanda.levstik@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Avatar MS
    MS 13:24 08.februar 2024.

    Cepljenje je dokazano najučinkovitejši ukrep za preprečevanje gripe in je eden najvarnejših medicinskih posegov, zato je pomembno, da se cepi čim večje število ljudi! Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek ...prikaži več bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice.

  • kontrahan 13:40 07.februar 2024.

    ANION6ANION počakaj, da jo spustijo z verige, bo takoj covid-19 najhujša smrtonosna bolezen. Morila bo ljudi od 1. meseca do 110 let.

  • bobubob 12:17 07.februar 2024.

    Hvala Golobu, namesto Janševega kovida imamo spet samo gripo. Kot v dobrih starih časih, ko se je še smelo nekaznovano kihati in kašljati. Le da bo letos zaradi nje umrlo nekaj manj starejših, ker jih je predčasno 'evtanaziralo' že 'cepivo'. ...prikaži več. Res smo napredni, smrt z medicinsko pomočjo smo pri nas povsem uradno v praksi uveljavili že leta 2020. https://www.rtvslo.si/enostavno/slovenija/zacetek-cepljenja-v-sloveniji/547150