Zdravje
7761 ogledov

Noro, koliko cepiva in denarja mečemo v smeti

cepivo
1/2
Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
Samo letos je v skladišču NIJZ in na cepilnih mestih potekel rok skoraj sto tisoč odmerkom cepiva proti covidu-19, do oktobra poteče rok uporabe še več kot pol milijona odmerkom. Doslej smo odvečno cepivo donirali revnejšim državam, a zanimanja za cepivo trenutno ni. Kot kaže, bo romalo v smeti.

Letos je na cepilnih mestih rok potekel že več kot 90 tisoč odmerkom cepiv, od tega dve tretjini Pfizerjevega cepiva, v skladišču NIJZ pa še 35 tisoč odmerkom, lani le Astrazeneca, letos skoraj izključno cepivo Moderna.

Skupaj smo letos zavrgli že 125 tisoč odmerkov cepiva, lani pa skoraj 75 tisoč odmerkov. Če upoštevamo nabavno ceno 15 evrov, smo zavrgli za tri milijone evrov cepiva.

Še kar precej pa ga očitno bomo, saj do oktobra rok poteče še več kot pol milijona odmerkom od skupaj 1,7 milijona odmerkov, ki jih imamo trenutno na zalogi. Skupna vrednost cepiva, ki mu poteče rok, je pri predpostavljeni nabavni ceni 15 evrov skoraj osem milijonov evrov.

Cepiva nihče več noče, pride še dva milijona odmerkov

Doslej smo cepiva, ki jih je grozil iztek roka uporabe, donirali revnejšim državam, a zanimanja ni več. "Trenutno je interes drugih držav po cepivih izredno majhen, zato je izvedba donacij zelo otežena," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Do konca leta pa dobimo še 1,8 milijona odmerkov cepiva. "Cepiva, ki jih je Slovenija prejela letos in so še predvidena za dobavo, so predmet pogodbe o nakupu cepiv, ki jo je v imenu držav članic s proizvajalcem podpisala Evropska komisija. Na podlagi teh pogodb je v drugi polovici leta predvidena dobava nekaj več kot 600.000 odmerkov cepiva Moderna in približno 1,2 milijona odmerkov cepiva BioNTech/Pfizer. Slednje količine vključujejo nove oblike cepiva (modificirano cepivo glede na sev), ki jih proizvajalci razvijajo," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Do 8. junija letos smo za cepiva plačali 98,2 milijona evrov, od tega lani 63,8 milijona evrov, letos pa 34,3 milijona evrov.

Kupujemo cepiva, ki bodo uničena

Novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan meni, da bi bilo treba pogodbe s proizvajalci cepiv prekiniti oziroma prilagoditi število naročenih odmerkov, saj je podpisal skupno pismo desetih držav EU komisarki za zdravje, ki to zahteva. "Trenutna nefleksibilnost pogodb vodi v situacijo, ko se javna sredstva namenjajo velikim količinam cepiv, ki so že namenjena uničenju," so napisali ministri Slovenije, Bolgarije, Estonije, Hrvaške, Latvije, Litve, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške.

Na zalogi imamo trenutno 1,7 milijona odmerkov, od tega skoraj dve tretjini Pfizerjevega. Pol milijona odmerkom bo do jeseni pretekel rok, kot omenjeno pa dobimo še dodatnih 1,8 milijona odmerkov, kar skupaj znese skoraj tri milijone odmerkov. Koliko jih potrebujemo?

"Posvetovalna skupina za cepljenje, ki deluje pod okriljem NIJZ, je na seji marca opredelila, da bi bilo za jesen oziroma do konca leta potrebno zagotoviti cepivo za cepljenje do 60 % populacije z enim odmerkom (cca 1.200.000 odmerkov). Pri tem je potrebno omeniti, da trenutno še ni znano, cepivo katerega proizvajalca bo najbolj učinkovito oziroma s katerim bo cepljenje priporočljivo, saj so nove oblike cepiva še v razvoju," so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 44
  • Mkovac22 15:44 17.junij 2022.

    Noro je, koliko strupa ste vbrizgali ljudem!!!

  • Tara_Farrell 16:22 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • vanc7 16:08 16.junij 2022.

    Bodite odgovorni, NE se cepit!

Sorodne novice