Zdravje
3560 ogledov

V hudih težavah: Zaznali že drugo mutacijo covida-19

Covid-19; Norveška Profimedia
Odkrili so že 23 primerov britanskega seva covida-19, včeraj pa še prvi južnoafriški sev covida-19.

Budno spremljajo vse stike obolelih

Iz norveškega inštituta za javno zdravje (NIPH) so sporočili, da so v državi odkrili prvi primer okuženega z novo mutacijo covida-19, ki se je razširila po Južni Afriki, odkrili pa so tudi več primerov okuženih z mutacijo virusa, katerega so odkrili v Združenem kraljestvu, poroča The Local.

Južnoafriško mutacijo so odkrili včeraj, okužena oseba je decembra na Norveško pripotovala iz Južne Afrike. Z angleško različico (B117) virusa pa so odkrili še štiri okužene osebe. Vse so na Norveško pripotovale iz Velike Britanije. Skupno so do zdaj s to varianto virusa odkrili že 23 primerov.

"Skupine za sledenje stikom bodo zdaj spremljale obolele in njihove tesne stike, da bi omejile nadaljnje širjenje virusa," je v izjavi za javnost povedal Line Vold iz NIPH. 

Južnoafriški sev potencialno še bolj nalezljiv od britanskega in morebiti celo odporen na cepivo

Obe mutaciji sta nalezljivejši, a kot kaže, na srečo ne povzročata večjih zapletov pri bolnikih. Britanski strokovnjaki so povedali, da je varianta B117 do 70 odstotkov bolj nalezljiva od navadnega virusa, a ni bolj smrtonosna in za zdaj ni dokazov, da bi se manj odzivala na cepiva.

A kot kaže, bi to težavo lahko povzročila južnoafriška mutacija virusa. Ta je po opažanju znanstvenikov morebiti celo bolj nalezljiva od britanske. "To je sicer teoretična zaskrbljenost. A razumna, saj bi bila južnoafriška varianta morda bolj odporna na cepivo," je za BBC dejal profesor Shabir Madhi, ki je vodil preskuse za cepivo Oxford-AstraZeneca v Južni Afriki.

Virus naj bi v Južni Afriki mutiral veliko bolj kot v Združenem kraljestvu, ena od teh mutacij pa pomeni, da se virus lahko izogne ​​napadu protiteles, ali pa so ta manj učinkovita. Madhi je za BBC dejal, da je le malo verjetno, da bi bila cepiva zaradi nove mutacije povsem neuporabna, vendar pa bi po njegovih napovedih lahko mutacija pošteno oslabila učinek cepiv.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • igorgeus 15:08 05.januar 2021.

    očitno ni bilo dovolj časa, da bi raji vzeli vse pravice in/ali premoženje, pa je treba malo podaljšat

  • miho 14:54 05.januar 2021.

    Kaj pa, če gredo mutacije v smeri, da virus ne bo več smrtonosen, bo pa še vedno med nami? Namen virusa je navsezadnje preživetje, če pa gostitelj umre, tudi virus umre... :o

  • Avatar pantani
    pantani 13:52 05.januar 2021.

    Ne verjamem!!!