Zdravje
996 ogledov

Novi podatki o gripi in covidu

pirola covid-19 X
V drugem tednu februarja je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaznati upad števila obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal. Upadlo je število zaznanih primerov gripe, covida-19 in ostalih akutnih okužb dihal, so objavili na spletni strani NIJZ.

V Sloveniji gripo trenutno povzroča virus influence A, redko virus influence B. Število okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) je v upadu. Respiratorni sincicijski virus je sicer najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok. K akutnim okužbam dihal še vedno prispevajo tudi drugi za sezono običajni respiratorni virusi. Kar precej je rinoviroz in sicer običajnega prehlada, ki ga povzročajo rinovirusi, so pojasnili na NIJZ.

Okužbe s koronavirusom upadajo

Število bolnikov s potrjeno okužbo z novim koronavirusom upada že od začetka decembra, v preteklem tednu so s PCR ali hitrim antigenskim testom potrdili 93 okužb. V začetku decembra lani so v enem tednu potrdili 1135 primerov.

Število potrjenih primerov covida-19 sicer ne odraža celotnega bremena okužb v Sloveniji. Potek covida-19 pri otrocih, mladostnikih in mlajših odraslih je lahek in se ne testirajo, ne potrebujejo zdravstvene oskrbe in bolezen prebolijo, ne da bi jih zdravstveni sistem zaznal. Na NIJZ ocenjujejo, da je okuženih precej več ljudi vendar se intenzivnost kroženja še vedno zmanjšuje. Sezona akutnih okužb še traja in bo trajala vsaj do marca, opozarjajo.

Priporočila še veljajo

Na NIJZ svetujejo upoštevanje enakih priporočil za preprečitev širjenja okužb dihal, kot so veljala doslej. Akutne virusne okužbe dihal najbolj ogrožajo ranljive, kot so dojenčki, majhni otroci, starejši in osebe s kroničnimi boleznimi ter nosečnice. Posebej pomembno je, da najbolj ranljivi upoštevajo preventivne ukrepe in se zaščitijo pred resnim in neugodnim potekom bolezni.

Za preprečitev širjenja okužb je pomembno pri kašljanju in kihanju uporabljati papirnate robčke, si temeljito in pogosto umivati roke ter redno zračiti zaprte prostore. Na NIJZ vsem bolni svetujejo, da ostanejo doma. Preventivno med drugim priporočajo krepitev imunosti z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo in opustitev kajenja.

Komentarjev 2
  • Nelaži 08:21 25.februar 2024.

    zastrupljanje z zapraševnjem kovinskih nano delcev PM 2,5 s strani NATO letal se veselo nadaljuje celotno zimo, agencija za zastrupljanje zraka pa modro molči

  • Pierre 20:02 21.februar 2024.

    Cepimo se!!!!