Zdravje
15259 ogledov

Novi primeri grozne bolezni, ki smo jo pri nas izkoreninili pred 40 leti

otroška paraliza Profimedia
Leta 1978 smo imeli v Sloveniji zadnji primer te bolezni, ki je bila zaradi hudih posledic, kot sta ohromelost in nezmožnost samostojnega dihanja, eden največjih strahov staršev po vsem svetu.

"Virus se prenaša preko umazanih rok, okužene hrane in vode, pa tudi ob tesnih stikih z okuženo osebo. Bolniki so najbolj kužni 7 do 10 dni pred in po pojavu znakov bolezni, virusi pa so v iztrebkih prisotni še 3 do 6 tednov. Večinoma okužbe s poliovirusom potekajo brez posebnih znakov bolezni. Pri približno četrtini se bolezen razvije podobno kot pri gripi s povišano telesno temperaturo, bolečinami v sklepih, bolečim grlom, bolečinami v trebuhu in mehkim blatom," pojasnjujejo na strani cepljenje.info.

Pri do pet odstotkih okuženih pa pride do prizadetosti živčevja. "Vnetje možganskih ovojnic (serozni meningitis) se kaže kot glavobol, slabost, otrdel vrat ter motnje zavesti. Če se bolezen dodatno razvije, začne vplivati na živčevje in povzroči razvoj paralize, pojavijo se hude bolečine v mišicah in ohromelost. Bolnik lahko ostane hrom vse življenje. Ohromijo lahko tudi dihalne mišice in če umetno predihavanje ni na voljo, se bolezen lahko konča s smrtjo. V preteklosti, ko je bila bolezen pogostejša, so za predihavanje uporabljali umetna pljuča, v katerih so bolniki morali živeti do svoje smrti," pravijo strokovnjaki.

Za katero bolezen gre in kje točno se je spet pojavila, si lahko preberete TUKAJ.

 

Komentarjev 19
  • anica00 14:22 26.julij 2022.

    Naj izmislijo še kakšno bolezen, da ne ostanejo samo pri koroni. Bolezni je še ogromno.

  • Ender3 17:22 25.julij 2022.

    Žurnalovci na tem portalu bo najprej treba odpravit oglase za glivice na nohtih. Tako ogabnih slik nimajo niti študenti medicine v svojih knjigah. Vi pa te fake oglase tržite, sramota.

  • Pepe007 15:18 25.julij 2022.

    Poznam gospoda, ki je kot otrok preživel to zloglasno otroško paralizo. Eno leto se je "prehitro" rodil, da bi bil cepljen po programu v Jugoslaviji. Ima nekaj težav s skeletom in se silno razburi, če mu kdo omeni kake proticepilce. ...prikaži več Naj se oglasijo k njemu, da jim pove, česa bi bil rešen, če bi bilo cepljenje uvedeno samo malo prej.