Zdravje
2854 ogledov

Novo glede tako imenovanega slovenskega seva

covid-19 koronavirus Profimedia
Informacije so potrdili na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Na omenjenem laboratoriju (NLZOH) doslej pri analizi novih koronavirusov niso našli posebne različice, ki bi bila značilna le za Slovenijo. Prihodnji teden bodo predvidoma znani rezultati sekvenciranja vzorcev, pri katerih so s posebnimi PCR testi ugotavljali angleško različico koronavirusa.

Spremembe podobne tistim po Evropi

V preteklih dneh so namreč na Inštitutu Jožef Stefan zapisali, da je možno, da v Sloveniji že imamo bolj kužno slovensko različico novega koronavirusa. Na NLZOH pa navajajo, da so novi koronavirusi, ki so jih doslej sekvencirali, torej analizirali sekvence genoma virusa, podobni tistim, ki se širijo tudi po Evropi, imajo pa določene spremembe, za katere je dokazano, da povzročijo, da se virus hitreje namnožuje, zato ga je več v dihalih in se zato verjetno tudi bolje prenaša, so pojasnili za STA.

V NLZOH sicer opravijo analizo sekvence genoma pri manj kot odstotku vseh vzorcev, ki so pozitivni na okužbo z novim koronavirusom, a ta delež nameravajo v prihodnje skladno z napotki Evropske komisije povečati. Evropska komisija namreč priporoča, da bi v laboratorijih zaradi novih različic koronavirusa okrepili sekvenciranje genomov virusov v vzorcih.

Čakamo več pomembnih rezultatov

V nacionalnem laboratoriju in tudi Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo pa sekvencirajo tudi vzorce, pri katerih so s posebnimi PCR testi, ki jih je država dobila s Slovaške, ugotavljali angleško različico novega koronavirusa. Rezultati bodo predvidoma znani prihodnji teden.

Prav tako bo predvidoma prihodnji teden znano končno poročilo verifikacije hitrih testov, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm za potrebe množičnega testiranja prebivalstva. Verifikacijo testov je NLZOH izvedel po navodilu ministrstva za zdravje potem, ko so se pojavili dvomi o zanesljivosti teh testov.

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Še to Zdravje Britanski sev mutiral. Kaj to pomeni ... Testiranje za covid-19 v Kranju Covid-19 Zdravje Razlike: Pri angleški različici virusa bodite pozorni predvsem na te simptome

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:54 02.februar 2021.

    Veliki strokovnjak in raziskovalec spoštovani Jožef Stefan , se verjetno obrača v grobu , ker na inštitutu , ki nosi njegovo ime, streljajo kozle. Slovenski sev so odkrili z matematičnimi modeli. Pa kaj vam ni jasno. Vse za to ,da ...prikaži več jim bo JJ nakazal dodatna sredstva.

  • Fulmmer 17:45 02.februar 2021.

    Še mal pa bo imela vsaka stranka svoj sev.....

  • umetnik123 17:28 02.februar 2021.

    Smo edini v svetu, ki imamo sev z imenom in priimkom, poznamo njegov izvor, a se ga nikakor ne moremo znebiti.