Zdravje
4100 ogledov

"Od ponedeljka naprej za četrtino do tretjino manj cepiva"

Marija Magajne Bor Slana/STA
Zdravstveni inšpektorji na cepilnih mestih niso odkrili odstopanj od smernic.

"Zaradi prilagajanja proizvodnje na veliko večje količine cepiva bo konec januarja in februarja nekoliko zmanjšana dobava cepiva," je ob obisku Splošne bolnišnice Celje povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. "Najprej je bilo napovedano, da se bo dobava zmanjšala skoraj na polovico, a bo šlo samo za 20 do 25 odstotno zmanjšanje. Po napovedih od ponedeljka naprej ne bo polne dobave, ampak približno za eno četrtino do ene tretjine manj. Cepljenje s prvimi odmerki se bo tako nekoliko zamaknilo, v tem smislu bo treba prilagoditi načrt cepljenja. Za kakšen teden ali dva bo prišlo do zamika v februar in marec."

"Če je en posameznik en odmerek porabil izven tega, je težko reči, kaj je bil razlog. Splošno navodilo je bilo, da se odmerki ne smejo zavreči."

Marija Magajne, ministrstvo za zdravje

cepljenje UKC LJ Slovenija Bodo sorodniki zdravnikov vrsto za cepljenje kar preskočili? Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Covid-19 Zdravje Pfizer začasno omejil dobavo cepiv v Evropo

Komentirala je tudi pisanje nekaterih medijev, da so v UKC Ljubljana in na Medicinski fakulteti cepili sorodnike zaposlenih. "Načrt cepljenja je jasen - najprej stanovalci in zaposleni v DSO, potem zdravstveni delavci in nato osebe, starejše od 65 let, od najstarejših proti mlajšim navzdol," je poudarila Magajnejeva. "Vsem je bilo povedano, da se odmerki, če nekdo izpade, zboli, ne smejo zavreči - treba jih je porabiti. Ko se cepivo razredči, ga je treba porabiti v šestih urah. Menim, da so pri vseh izvajalcih te odmerke uporabljali skladno s priporočili, je pa izvajanje cepljenja preverjala tudi zdravstvena inšpekcija. Pri večini izvajalcev, kolikor imamo podatke, ni bilo najdenih odstopanj."

Dodala je, da se nikoli niso pogovarjali o cepljenju družinskih članov, ampak vedno o prednostnih skupinah. "Ministrstvo ne more dajati konkretnih navodil, kdo je najbolj ogrožen, splošna navodila pa so jasna," je poudarila Magajnejeva.

covid cepljenje testiranje | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede precepljenosti zdravstvenih delavcev je izpostavila, da jih je veliko od njih covid-19 tudi že prebolelo. "Če seštejemo te prebolele in tiste, ki so se cepili, tako v bolnišnicah kot v DSO-jih, je zaščitenih več kot polovica delavcev," je dejala Magajnejeva. "Tudi zanimanje za cepljenje narašča - po prvem obdobju, ko so se pojavljala vprašanja in pomisleki, zanimanje za cepljenje sedaj narašča. Verjamem, da bomo s cepljenjem zelo veliko pripomogli z obvladovanje epidemije."

"Odmerki se ne smejo metati stran, treba pa je slediti prioritetam."

Marija Magajne, ministrstvo za zdravje

Cepilni centri so v zdravstvenih domovih in v bolnišnicah, a kako poteka cepljenje, je odvisno tudi od posameznih območij. "Naše priporočilo je, da za cepljenje poskrbijo osebni zdravniki," je dejala Magajnejeva. "Osebni zdravnik je tisti, ki pozna stanje posameznega pacienta, prav je, da poskrbi za svoje paciente. Če se kje odločijo drugače, tudi ni narobe - pomembno je, da se sledi starostni strukturi."

cepljenje Slovenija Dekan medicinske fakultete: "Neformalno sem zvedel, da so bili cepljeni še kakšni drugi"

Pri oblikovanju prednostnih skupin so upoštevali, da je treba cepiti tiste skupine, pri katerih je potek bolezni najtežji ter te, ki jih za obvladovanje epidemije najbolj potrebujemo - to so zdravstveni delavci.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.