Zdravje
4134 ogledov

Ošpice tudi v Sloveniji

ošpice Profimedias
V UKC Ljubljana sprejeli dveletnega otroka, ki je zbolel za ošpicami. V Srbiji že dve smrti žrtvi, danes umrl dveletnik.

Na infekcijski kliniki v Ljubljani so sprejeli otroka, ki se je v teh dnevih vrnil iz Srbije. Infektologi so potrdili, da je otrok zbolel za ošpicami. Zaradi kakšnega zapleta so otroka morali hospitalizirati, še ni znano.

Preverite cepilni status Zdravje Epidemija ošpic v Srbiji: Zapleti pri približno 30 odstotkih primerov

Cepljen z enim odmerkom

Otrok, ki se je ošpic nalezel v Srbiji, je bil cepljen, vendar le z enim odmerkom, kar, kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, še ne pomeni popolne zaščite.

V Srbiji so doslej zabeležili okoli 700 primerov obolelih, konec leta pa tudi prvo smrtno žrtev. 20-letni moški iz Beograda je zaradi zapletov ob okužbi z ošpicami umrl na beograjski kliniki za infekcijske in tropske bolezni.

Ošpice so v Sloveniji redka nalezljiva bolezen, ki je zaradi dobre precepljenost Žalostno Zdravje Smrtna žrtev zaradi ošpic

V Srbiji že dve smrti žrtvi

Zaradi zapletov po okužbi je danes umrl dveletni Jakov R. iz Niša. Kot poročajo srbski mediji, miu zdravniki po desetih dnevih na aparatih, s pomočjo katerih je dihal, niso mogli več pomagati, saj je imel že preveč prizadeta pljuča in srce. Dečkovi starši so bili nasprotniki cepljenja.

"Deček je bil rojen šest tednov prezgodaj, imel je slabše razvita pljuča. Kljub temu bi bile možnosti njegovega preživetja bistveno višje, če bi bil cepljen," je za medije povedal predstojnik Intenzivnega oddelka na Otroški kliniki Dejan Milojević.

Zivljenje 20.02.14, igla, dojenček  foto: shutterstock Ni bil cepljen Zdravje Zaradi ošpic umrl dveletni deček

Precepljenost proti ošpicam v Sloveniji je tako nizka, da bi se bolezen izjemno hitro razširila, opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Vnos okužbe bi v Sloveniji lahko hitro dobil razsežnosti epidemije, saj je v Sloveniji prelepljenost proti ošpicam padla pod 95 odstotkov, kar naj bi bila po zagotovitvah strokovnjakov stopnja, ki bi zagotavlja kolektivno varnost pred širjenjem nalezljive bolezni. Najnižja precepljenost je v Ljubljani in na območju Kopra.
 

ošpice Izbruh ošpic tudi pri nas Slovenija Ošpice: "Pred vrati imamo tempirano bombo"
Komentarjev 14
  • Avatar Zala
    Zala 20:47 04.januar 2018.

    Bodimo razumevajoči in empatični do tistih, ki jim zdravstveno stanje ne omogoča zaščito pred nalezljivimi otroškimi boleznimi. V dobi, ko ljudje vandramo po svetu in k nam prihajajo ljudje z vsega sveta, so naši otroci bolj ogroženi kot si mislimo. ...prikaži več In, ko bodo necepljeni mladi ljudje odšli iz higiensko urejenega okolja v beli svet, ni rečno, da se bo to za vse dobro končalo. Ni tako veliko držav, ki zagotavljajo brezplačno cepljenje.

  • igorgeus 11:04 04.januar 2018.

    Če ne bi tako pretiravali s cepljenjem, ne bi bilo toliko nasprotnikov. Do 6. leta otroci dobijo 20 obveznih odmerkov. To ni normalno. Da ne govorim o tem, da so vrtčevski otroci konstantno bolani. Pred 30 leti je bilo tega ...prikaži več bistveno manj (mislim, da zoper 3 ali 4 bolezni), pa se ne spomnim nobene epidemije. Poleg tega je za nekatere bolezni dobro, da jih otrok preboli. Vsaj rdečke in vodene koze recimo. Za tetanus pa je cepljenje popolnoma brezveze, ker se moraš vsakič, ko pride do tveganja.

  • asmas1965 16:11 03.januar 2018.

    moj vnuček (5,5 let) ima blažjo obliko epilepsije in se ga zdravniki ne upajo cepit.Zaradi takih SAMOOKLICANIH strokovnjakov,da svojih otrok ne mislijo cepit je lahko moj vnuček v nevarnosti.Če bi bilo cepljenje za zdrave otroke obvezno se nebi ničesar bal.strokovnjaki ...prikaži več naj se postavijo na moje mestotem staršem,ki so svojega otroka peljali kljub nevarnosti v srbijo bi pa otroka odvzel.sploh se ne zavedajo da s svojimi nebluzami svojega otroka lahko tudi ubijejo.

Sorodne novice