Zdravje > Otrok
5483 ogledov

Česa si je najbolj želela deklica brez denarja

Zima - fotografija je simbolična
Še posebej jo je ganila zgodbica deklice, ki je bila v skupini edina čisto brez denarja …

Prostovoljka pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Neža Haler aktivno pomaga tudi pri novem projektu, ki so ga poimenovali Čarobna zima.

Gre za akcijo pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji, ki je namenjena otrokom v stiski in njihovim družinam. Na ZPM so namreč ugotovili, da si kljub veliki materialni stiski otroci zelo želijo doživetij, ki bi si jih zapomnili za vse življenje … Tako so na ZPM začeli s projektom Čarobna zima.

V času svojega prostovoljnega dela se je Neža srečala z veliko različnimi zgodbami otrok: “Vsaka posebaj te zaznamuje in nekaj novega nauči. Pomembno pa se mi zdi, da imamo tudi mi prostovoljci znanje, kako ravnati o določenih situacijah in da imamo ljudi na katere se lahko obrnemo, ko mi potrebujemo pomoč, ker ne znamo naprej ali pa nas zgodbe preveč pretresejo.”

Zgodba, ki se jo je še posebaj dotaknila, pa je zgodba deklice, ki je bila na letovanju v njeni skupini in sta vzpostavili prav poseben odnos. “Na letovanju sem že na začetku opazila, da je bila deklica edina v moji skupini čisto brez denarja. Ker si ni mogla privoščiti sladoleda, kot so si ga vsi ostali, sem uredila, da je dobila nekaj denarja, da si je lahko kupila sladoled,” nam je povedala Neža.

V desetih dneh se je deklica zelo odprla in ji zaupala, da je njena mamica umrla in da živi le z očetom. Oče je veliko delal, da sta lahko preživela skozi mesec.

“Deklica pa ima zelo rada šport in je zvesta navijačica Slovenske skakalne repretantance. Zelo si je želela, da bi lahko šla enkrat v Planico in tam navijala za naše orle,” opisuje Neža. Letos so peljali otroke v Planico na ogled skokov, med njimi je bila tudi omenjena deklica: “Sreče in veselja deklice, ko je videla skoke v živo, se ne da opisati.”

ZPM | Avtor: ZPM ZPM
Tako je deklico, ki živi v velikem materialnem pomanjkanju in brez svoje mamice, najbolj od vsakega darila razveselilo doživetje, ki si ga bo zapomnila za vse življenje. Prav takšna doživetja želijo na Zvezi prijateljem mladine omogočiti v sklopu projekta Čarobna zima tudi ostalim 5.000 otrokom v stiski, ki so jih sprejeli pod okrilje Botrstva.

Prikrajšani na več področjih

“Družine, ki bomo vključili v projekt si težko privoščijo dogodke in doživetja, ki se odvijajo v čarobnem zimskem času, zato je še toliko bolj pomembno, da to omogočimo tem otrokom in njihovim družinam,” pojasnjuje Neža.

Ugotavlja, da so otroci iz socialno ogroženih družin prikrajšani na več področjih. “Predvsem se to opazi v času praznikov, ko veliko staršev svoje otroke pelje na različne izlete in jim omogočijo nepozabna doživetja. Zato bomo otrokom in družinam, ki si tega ne morejo privoščiti, omogočili to s projketom Čarobna Zima,” dodaja.

Za projekt Čarobna zima se sicer že dogovarjajo s ponudniki različnih zimskih dogodkov za nakup vstopnic. Posebej pozorni so, da gre za čarobne in zelo lepe dogodke, na katerih se bo družina med seboj še bolj povezala. Nekaj ponudnikov teh dogodkov se je pridružilo akciji in ponudili so popuste pri cenah vstopnic ali pa so vstopnice celo podarili družinam.

“Želimo si, da bi vsem socialno ogroženim družinam omogočili vsaj en čaroben dogodek, ki bi si ga zapomnili in se nanj lahko oprli kot vir moči. Tem družinam želimo omogočiti doživetja, kot so predstava, muzikal, drsanje, sankanje, plavanje in podobno,” pravi Neža in dodaja, da je pri projektu Botrstvo 5.000 otrok, tako da je pred njimi velik zalogaj.

ZPM | Avtor: ZPM ZPM
“Seveda lahko pri projektu sodelujejo podjetja in nam podarijo vstopnice, prav vsakega sodelovanja smo zelo veseli. Čarobna zima pa je idealna priložnost tudi za tiste ljudi, ki bi želeli letos pomagati družinam v stiski, namesto nakupa daril svojim najbližjim,” še pojasnjuje Neža. Na spletni strani lahko odkljukate to možnost ter ob donaciji prejmete pisemce, ki ga lahko natisnete ali pošljete svojim bližnjim, ter jim tako sporočite, da ste letos raje osrečili tiste, ki sami nimajo pogojev, da bi v krogu družine doživeli toplino in čarobnost praznikov.

Pomembno za razvoj otrok

“Zaradi stiske se v družini pogosto močno skrhajo tudi medsebojni odnosi, ki so prav tako pomembni za zdrav razvoj otrok,” še opozarjajo pri Zvezi prijateljev mladine. “Zato je tako pomembno, da lahko družine preživijo skupen čas tudi zunaj svojih domov, pozabijo na stiske vsakdana, si vzamejo čas za skupna doživetja, ki jim hkrati dajejo tudi nova znanja in izkušnje, povezujejo pa se lahko tudi z drugimi ljudmi,” je povedala Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste - Polje, ki akcijo Čarobna zima tudi vodi.

"Družine se s tem počutijo enakovredne in sprejete, kar je zelo pomembno za nadaljnje odpravljanje njihovih stisk," je še opozorila Ogulinova in dodala: "Opažamo, da otroci hrepenijo po času, preživetem s svojimi starši. S Čarobno zimo jim bomo omogočili ne samo skupen čas, temveč tudi skupne spomine. In prav ti ostanejo za vse življenje ter mnogo dlje od materialnih dobrin."

Čarobnost zime pa se ne bo končala s koncem decembrskih praznikov, saj želijo v projektu Botrstvo v Sloveniji dogodivščine za družine omogočati vse do konca zime.

Čarobno zimo lahko pomagate ustvariti tudi vi. Na spletni strani www.carobnazima.si lahko darujete sredstva po svojih zmožnostih v poljubnem znesku in omogočite doživetja družinam v stiski iz vse Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice