Zdravje > Otrok
1816 ogledov

Charlie Gard: Zdravniki ga želijo odklopiti z naprav, starša se borita naprej

Charliejeva starša Chris in Connie želita sama odločati o tem, kje in kako bo njun sin umrl.

Veliko Britanijo pretresa usoda malega Charlieja, ki oboleva za hudo gensko motnjo, zaradi katere ga želijo zdravniki odklopiti z aparatov. Vendar se starša borita naprej, kljub temu da sta izčrpala že skoraj vse pravne možnosti.

Starša Charlieja Garda, enajstmesečnega britanskega dečka, sta v teh dneh londonski bolnišnici predala še peticijo z več kot 350 tisoč podpisi in z zahtevo, da se otroka odpusti iz bolnišnice.

Starša hudo bolnega dečka Connie Yates in Chris Gard se namreč borita za eksperimentalno zdravljenje v ZDA : "To je najin sin in kot starša meniva, da imava vso pravico zahtevati, da se mu da priložnost za življenje," je dejala mati pred bolnišnico Great Ormond Street Londonu, kjer so dečku septembra lani, mesec dni po rojstvu diagnosticirali bolezen, zaradi katere mu progresivno slabijo mišice. Povzročila je tudi težjo poškodbo možganov.

 | Avtor:
Zdravniki v londonski bolnišnici so prepričani, da Charlieja ni mogoče pozdraviti, zato so predlagali, da se ga odklopi od aparatov, s katerimi ga trenutno vzdržujejo pri življenju. Zgoditi bi se moralo 30. junija, vendar se starša borita naprej.

Po po poročanju BBC-ja londonski zdravniki navajajo, da Charlie ne more videti, slišati, se premikati, jokati ali požirati. Zato so prepričani, da je nadaljne zdravljenje neupravičeno, saj po njihovem otrok le trpi. 

Ker se starša s tem ne strinjata, sta se odpravila na sodišča v domovini, pa tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki je prav tako pritrdilo zdravnikom, da bi nadaljnje zdravljenje: "Charlieju še naprej povzročalo hudo škodo."

Starša sta začela s kampanjo za eksperimentalno zdravljenje v ZDA in preko fundacije GoFundMe zbrala 1,4 milijona evrov. Denar je darovalo več kot 83 tisoč ljudi s celega sveta. 

Charlie Gard ima sindrom izločanja mitohondrijske DNK, redko bolezen, ki naj bi imelo le 16 otrok na svetu. Zaradi genetske mutacije ta bolezen privede do oslabljenih mišic, poškodb možganov in organskih motenj.

Medtem iščeta pravico še na vrhovnem sodišču združenega kraljevstva in se sklicujeta še na mnenji dveh tujih bolnišnic, ki pravita, da bi morali londonski zdravniki upoštevati možnosti po morebitnem eksperimentalnem zdravljenju.

 | Avtor:
Že prejšnji teden je predsednica vatikanske bolnišnice britanske zdravnike vprašala, ali bi lahko Charlieja prepeljali k njim. Slednji so povabilo zavrnili.  

Povabilo je prišlo po tem, ko je papež Frančišek pozval, naj se staršem, Chrisu Gardu in Connie Yates, omogoči, da "spremljajo in zdravijo svojega otroka do konca".

Charlie Gard ima sindrom izločanja mitohondrijske DNK, redko bolezen, ki naj bi imelo le 16 otrok na svetu. Zaradi genetske mutacije ta bolezen privede do oslabljenih mišic, poškodb možganov in organskih motenj.

Vmešal se je tudi ameriški predsednik

Trump pa  tvitnil, da podpira Charlijeve starše in da bi jima rad pomagal: "Potem ko se je seznanil s situacijo Charlieja Garda, je predsednik Trump njegovi družini ponudil pomoč v tej srce parajoči zadevi. Čeprav ni osebno govoril z njimi, ker nanje ne želi na noben način pritiskati, pa so z njimi preko britanske vlade govorili člani njegove administracije. Predsednik si želi pomagati po svojih močeh," je povedala vodja stikov z mediji pri Beli hiši.

 

Komentarjev 1