Zdravje > Otrok
1072 ogledov

Epidemija: zaradi teh dveh hudo nalezljivih bolezni umrl otrok

bolan otrok Profimedia
Poleg epidemije ošpic se v tej bosansko-hercegovski entiteti spopadajo tudi z epidemijo oslovskega kašlja.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić je v Mostarju v izjavi za medije po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina v torek izpostavil prenizko število cepljenih otrok proti nalezljivim otroškim boleznim.

Epidemijo ošpic so konec leta razglasili v treh kantonih: tuzelskem, sarajevskem in zeniško-dobojskem. Doslej so zabeležili 3000 primerov okužb. En otrok je umrl zaradi zdravstvenih zapletov, ki so bili posledica dveh nalezljivih bolezni.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia
Po zadnjih objavljenih podatkih Inštituta za javno zdravstvo Federacije BiH precepljenost proti ošpicam znaša okoli 52 odstotkov. Za oblikovanje kolektivne imunosti mora biti cepljenih približno 95 odstotkov prebivalstva.

V Federaciji BiH so se z epidemijo ošpic nazadnje spopadali leta 2019. Za njimi je takrat zbolelo okoli 1300 ljudi. Pred tem so epidemijo ošpic imeli tudi med letoma 2014 in 2015, ko je zbolelo več kot 5000 ljudi.

Oslovski kašelj v Sloveniji

Večje izbruhe oslovskega kašlja beležijo letos tudi v nekaterih drugih evropskih državah. Med januarjem in marcem letos je bilo v državah EU potrjenih več kot 32.000 primerov te bolezni, kažejo podati Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).  "Medtem ko je bilo v zadnjih 10 letih v Sloveniji le enkrat več kot 200 potrjenih primerov oslovskega kašlja v enem letu, pa je v letošnjem letu potrjenih že 1164 primerov oslovskega kašlja," so na začetku meseca sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 15:00 22.maj 2024.

    Spet nabijajo in ustrahujejo. MSM so postali odlagališče populistilnih informacij, ki jih plasira STA..Iz dneva v dan je slabše..