Zdravje > Otrok
2938 ogledov

Gripa: Poglejte, do kam je že prilezel graf

Nijz
Najbolj izstopajo malčki...

"Kaže, da se približujemo vrhuncu kroženja sezonske gripe," sporočajo z Nacionalnega inštututa za javno zdravje (NIJZ), kjer tedensko spremljajo razultate vzorcev bolnikov iz ambulant primarnega zdravstva in bolnišnic. 

V Sloveniji je torej trenutno veliko bolnih ljudi, krivulja je vse višje, strokovnjaki pa sporočajo, da bo najhuje v prihodnjih desetih do 14-dneh. "Porast gripi podobne bolezni in drugih akutnih okužb dihal je opazen pri vseh starostnih skupinah, vendar najbolj izstopajo malčki od 0 - 3. leta starosti,"  še dodajajo na NIJZ. 

V Sloveniji že dvajset let dalje gripo in druge akutne okužbe dihal spremljajo na osnovi opazovanja vzorca populacije, ki zajame nekaj manj kot 4 odstotke prebivalstva, podatke NIJZ sprejema tedensko iz 40- tih ambulant, kjer se zdravniki odločijo za odvzem brisov zgornjih dihal (nosu in žrela). Laboratorij za javnozdravstveno virologijo vzorce analizira in ugotavlja prisotnost virusov influence kot tudi drugih najbolj pogostih virusov. 

 

 | Avtor: Nijz Nijz

Pozitivni vzorci prihajajo iz vseh slovenskih regij

Med odvzetimi vzorci, ki so testirani za gripo v bolnišnicah, je bilo nazadnje pozitivnih 36 odstotkov (teden prej 32) vzorcev. Med vzorci odvzetimi v ambulantah primarnega zdravstva,  jih je tokrat pozitivnih že 53 odstotkov, teden prej pa 36.

Akutna obolenja dihal

Zvišal se je tudi delež obolelih, pri katerih so dokazali RSV (najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok), med drugimi virusi, ki povzročajo največ obolenj dihal, pa prevladujejo rinovirusi in koronavirusi. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Ostanite doma!

Če zbolite za gripo, ostanite v postelji. Če se vam stanje v nekaj dneh ne izboljša, se po telefonu naročite na pregled pri svojem zdravniku in jasno povejte, da sumite na gripo. Sestra vam bo po telefonu povedala, kdaj priti, da bo stikov v čakalnici z drugimi zdravimi čim manj. Prav tako zdravniki v teh dneh prosijo, da jih ne obremenjujete  z nepomembnimi odložljivimi zadevami, saj je v ambulantah veliko bolnikov.

Sicer se izogibajte mest, kjer je veliko ljudi. Obleči se je treba toplo in popiti veliko tekočine. V času okužb je najbolje, da ne sprejemamo in ne hodimo na obiske. Vsak dan je treba prezračiti prostor. Pomembna je tudi prehrana, bogata z zelenjavo. Sicer pojdite na sprehod, na zrak. 

Za zdravljenje prehlada in gripe nikoli ne uporabljajte antibiotikov 

Antibiotiki so učinkoviti zgolj pri bakterijskih okužbah, zato so primerni samo v primeru zapletov in kadar za to obstaja sum.

Antibiotiki  imajo lahko neželene učinke, saj ne učinkujejo na viruse in posledično ne pomagajo pri zdravljenju, zaradi njihove nesmotrne rabe pa se vse bolj razvijajo odporne bakterije. Poleg tega njihova uporaba zelo poviša stroške zdravljenja, opozarjajo strokovnjaki.

antibiotiki Najnovejše Zdravje Osupljivi podatki o rabi antibiotikov

Respiratorni sinacijski virus (RSV) je najpogostejši povzročitelj akutnega brohiolitisa majhnih otrok, pri večjih otrocih in odraslih povzroča blažja prehladna obolenja.

Rinovirusi in koronavirusi:  Prehlad med najpogostejše virusne okužbe, povzroča pa ga več kot 200 različnih virusov (najpogostejši so iz družin rinovirusov in koronavirusov). Prehlad se lahko pojavi že naslednji dan po okužbi ali najkasneje 3 dni po njej. Običajno mine v 4-10 dneh, suh ali vlažen kašelj pa lahko traja tudi dober mesec dni.

Kako vemo, ali imamo prehlad ali gripo?

NIJZ: "Večino akutnih okužb dihal povzročajo virusi, precej redkeje bakterije. Oboleli največkrat ne potrebujejo nasveta zdravnika, saj so okužbe samoomejujoče t.j. v nekaj dneh ali tednu dni izzvenijo same po sebi. Le manjši del obolelih poišče zdravniško pomoč."  

 

Prehlad se običajno začne z bolečinami v grlu. Oteženemu požiranju sledijo drugi znaki: izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in suh kašelj. Prehlad se običajno konča po tednu dni. Včasih traja tudi do 2 tedna, pri blagih okužbah pa samo 2 do 3 dni.  Vse skupaj lahko nekaj dni spremljata rahlo povišana telesna temperatura (37,5) in slabše počutje.

Gripa je hujše obolenje od prehlada. Je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Pri gripi se naše počutje nenadoma poslabša. Boleče grlo spremlja visoka vročina od 39 in celo 40 stopinj. 

Na Hrvaškem veliko spmrtnih žrtev

Na Hrvaškem so do nedelje zabeležili 45 smrtnih primerov gripe in 28.664 obolelih, je v sredo objavil hrvaški zavod za javno zdravstvo (Hzjz). 

Od 18. januarja, ko so objavili prve zbirne podatke o sedmih smrtnih žrtvah in nekaj več kot 8600 ljudeh, ki so zboleli za gripo, je v manj kot desetih dneh zaradi posledic gripe umrlo še 37 ljudi, zbolelo pa jih je več kot 20.000. Glede na to, da je število obolelih skokovito naraslo v drugi polovici januarja, ocenjujejo, da bi vrhunec gripe lahko trajal še nekaj tednov, potem pa bo gripa postopoma pojenjala.

Hzjz je na svoji spletni strani še zapisal, da so med žrtvami letošnje gripe osebe, stare med sedem in 96 let, 25 pa je bilo starejših od 65 let in so trpeli za eno ali več kroničnimi boleznimi.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.