Zdravje > Otrok
1785 ogledov

Guinnessov rekord za najtežjega dojenčka

Na svet prijokal sedem kilogramski dojenček, ki pa še zdaleč ni rekorder.

Mamica iz Vietnama je v soboto doživela šok svojega življenja. Izvedela je namreč, da je rodila kar sedem kilogramov težkega dojenčka. Šlo naj bi za najtežjega novorojenčka severovzhodne Azije,

 | Avtor: Tran Tien Quoc, 7,1 kg Tran Tien Quoc, 7,1 kg

Dojenček je na svet privekal v soboto v severni pokrajini Vinh Phuc, starši pa so novorojenega sina poimenovali "Ko so zdravniki povedali, da moj sin tehta 7,1 kilograma, nisem mogel verjeti," je za AFP povedal novopečeni oče Tran Van Quan.

Pred rojstvom so tamkajšnji zdravniki materi sicer povedali, da bo otrok tehtal okoli pet kilogramov, vendar ta ni pričakovala še dodatnih dveh.

Da bi se prepričali o resnični teži novorojenčka, so ga zdravniki še enkrat stehtali pred njo, a je tehtnica potrdila njihove besede.

Podoben primer se je v Vietnamu zgodil že leta 2008 ob rojstvu skoraj sedem kilogramske deklice v osrednji pokrajini Gia Lai.

Guinnessov rekord za najtežjega dojenčka sicer sega v leto 1955, ko so zabeležili 10,2 kilograma težkega novorojenčka, ki se je rodil v Italiji.

Kaj vpliva na težo novorojenčka?

Porodna teža je odvisna od tega, kar ženska je med nosečnostjo, zato je še kako pomamembno,da se med nosečnostjo prehranjuje zdravo. Pravilo, da je treba jesti za dva, seveda ne velja.

Veljalo naj bi tudi, da imajo ženske z večjo telesno težo večje in težje otroke, tiste, ki so bolj suhe, pa rodijo drobne otroke.

Strokovnjaki Arlene Eisenburg, Heidi E. Murkof in Sandee E. Hathaway, avtorji knjižnih uspešnic na temo, kaj pričakovati...  na primer navajajo: ''Če je mati ob svojem rojstvu tehtala na primer tri kilograme in pol, je verjetno, da bo približno toliko tehtal tudi njen otrok. Če je bila zelo majhna ali zelo velika, bo velikokrat tak tudi njen otrok.''

Velikanski deček za zdaj še nima imena. Nov rekorder Svet Gigantski dojenček

Statistično dokazano so dečki težji od deklic, prav tako strokovnjaki trdijo, da so prvorojenci manjši od drugorojencev. Velik vpliv na to, kakšen otrok se bo rodil, imajo tudi geni, odvisno pa je, čigavi bodo prevladali. Dejstvo je, da se dvojčki, trojčki … rodijo z nižjo porodno težo, navajajo. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice