Zdravje > Otrok
453 ogledov

Kradel hrano za svoja otroka

Kraja Profimedias
Mati Simona (pravo ime je znano uredništvu) in njena dva otroka so čez noč ostali brez partnerja in očeta. Odšel je v zapor, ker se je napačno spopadal z revščino ...

Bili so srečna in povezana družina. Oče, mati, sin in hčerkica. “Imeli so podjetje, na kredit sta kupila stanovanje, da bi otrokoma omogočila povsem povprečno življenje. Pa se je zataknilo. Podjetje ni steklo, kot sta pričakovala. Njuna zaposlitev ob podjetju, ki sta ga ustanovila, je usahnila. Ostala sta brez sredstev, brez dela in z dolgovi,” so nam zgodbo opisali na Zvezi prijateljev mladine (ZPM).

Tako so se dolgovi kopičili, starša pa jih nista imela s čim poplačati. Zato sta prodala stanovanje. Z vrednostjo sta poplačala kredit, kljub temu pa so dolgovi, ki so se nakopičili s podjetjem, ostali. “Oba starša sta iskala delo, ki bi jima zagotavljalo zgolj golo preživetje. Nista ga dobila, če pa že, oče za delo ni prejel niti plačila,” opisujejo. Zaradi vseh okoliščin, lačnih otrok, nemoči in revščine, ni našel druge rešitve in je v obupu začel krasti. Predvsem hrano za otroke, včasih tudi oblačila. 

Zaradi kraj je zdaj v zaporu, mati je ostala z otrokoma sama. Na ZPM so nam potrdili njihove prihodke in stroške, na mesec prejemajo 500 evrov socialne pomoči in 200 evrov otroškega dodatka. Za najemnino plačuje 450 evrov, za položnice pa 200 evrov na mesec. “Otroka ne zmoreta razumeti, kaj se je zgodilo. Z mamico se zapirata v stanovanje ali skrivata pred vrstniki. Zanju je prestiž že poli salama,” so zaključili.

Želijo si v cenejše stanovanje 

Ko smo govorili z materjo in jo vprašali, česa si ona in otroka najbolj želita, ni znala povedati. Pred očmi ima namreč samo preživetje. “Tako utrujena sem od vsega. Od tega, kje bomo živeli, kaj bomo jedli, nas bodo izselili, kako bo to vplivalo na otroka … Psihično te to čisto uničuje,” nam je povedala z zlomljenim glasom.

Trenutno bi potrebovali le toliko denarja, da bi lahko poplačali zapadle položnice in imeli dovolj za varščino. “Želimo si v drugo stanovanje, kjer bi bila najemnina nižja ali subvencionirana. Tu gospod najemnino oddaja na črno in zato subvencija ni možna,” je pojasnila. "Za tako najemnino enostavno nimamo denarja, nimam od kje vzeti, nihče mi ne more pomagati. Na noben način pa ne morem napraskati denarja za varščino, da bi se lahko preselili," opisuje.

“Ves čas iščem službo, a nimam dovolj izkušenj in je enostavno ne dobim,” pravi. Pojasnjuje, da sta otroka zelo navezana na očeta, da zelo trpita. “Tudi šola trpi, oče se je z njima veliko ukvarjal, veliko jima je pomagal tudi pri nekaterih težjih predmetih …" pravi. Po trgovini hodi s telefonom, da računa evre in cente, da ji na blagajni ne zmanjka denarja.

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine in za varščino. 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 572

Družini lahko pomagate tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo PRIJATELJ5 na številko 1919 in prispevate 5 evrov. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Debitela, Izimobila, Telemacha, T-2 in Simobila. Debitel, Izimobil, Telemach, T-2 in Simobil se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS sporočil. 

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Preberite še:

 - Tako ste razveselili otroke v stiski

 - Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled

Komentarjev 19
  • svetlobni 23:16 03.maj 2017.

    Stanovanje piše ne stanovanja. Ampak podjetje lahko zapade v dolgove 1, 2, 3 in ker upaš da bo bolje še vedno vstrajaš in se mučiš, pa velikokrat zaman. Vem iz lastnih izkušenj, le da jaz sem hitro dobil službo in ...prikaži več sem poplačal vse dolgove v parih letih. Prošnja za pomoč državnih inštitucij pa vedno zavržena, saj nisem bil tajkun, ali goljuf, oni so dobivali pomoč države.

  • Zoran Lajić 23:14 03.maj 2017.

    Dela je dost in tudi redno delo se dobi. Pri nas skozi sprejemamo delavce M/Ž. Redna plača.

  • svetlobni 23:08 03.maj 2017.

    Kako pa veš da kadi?