Zdravje > Otrok
13317 ogledov

Ni mogla kupiti lasulje za hčerkico

Simbolična fotografija - jok Profiemdia
“Mama se je na nas obrnila s prošnjo za pomoč pri nakupu lasulje za hčerko, saj je trenutna že v tako slabem stanju, da si je ne upajo več oprati.”

Tako so nam povedali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana (ZPM) Moste – Polje, kjer jih je zgodba družine v stiski zaradi bolezni in revščine močno ganila. Gre za tričlansko družinico, kjer sta postala jok in odrekanje del vsakdana. Oče je umrl nekaj let nazaj. Ker ni bil zaposlen, otroka po njem ne prejemata pokojnine, so nam pojasnili na ZPM. Mati je zaposlena kot kuharica z minimalno plačo, starejša hčerkica je v hudi stiski, težko se uči, letos ima tudi popravni izpit. 


Fotografija je simbolična. Imena matere in otrok so zaradi zaščite družine znana le uredništvu. 


Še huje je z mlajšo hčerkico, ki ima kronično bolezen multilokularna alopecija. “Gre za generalizirano odpadanje las in dlak po celem telesu, zaradi česar hodi redno na zdravljenje. Deklica tudi redno obiskuje psihologa, zdravstvene težave z izpadanjem las so se dodatno okrepile ob smrti očeta,” so nam pojasnili na ZPM. Tudi mlajša deklica ima težave v šoli, mati pa se ni mogla obrniti nikamor več, zaradi hude stiske je čisto obupala.

Blokirane ima vse račune

“Mama prejema minimalno plačo. Končala je osebni stečaj, v katerem je bila zaradi dolgov po pokojnem možu, še vedno pa ima skoraj tisoč evrov dolga, ki ni bil vključen v osebni stečaj. Zaradi tega dolga ima blokirane račune,” opisujejo na ZPM. Dodajajo, da se trudi mati omiliti stisko na razne načine, tudi z nabiranjem borovnic.

Družina živi v najemniškem stanovanju velikem 28 kvadratnih metrov. “Če bi lahko poplačala dolg, bi zaprosila za malce večje stanovanje. Otroka si želita vsaj spalnice. Zdaj se ne moremo niti v miru preobleči,” nam je povedala mati in dodala, da je zdaj v stanovanju tudi velika vlaga. Vse je nametano ob vlažnih stenah, “za odraščajoča otroka je takšno stiskanje res težko.”

Z otroškimi dodatki, štipendijo, socialno pomočjo in plačo, dobi družinica na mesec skupno 980 evrov, za najemnino in stanovanjske stroške gre na mesec skupno okoli 400 evrov. Pojasnjuje, da bi brez dolga težko, a vsaj skromno preživeli mesec. "Zaradi dolga ne morem nič, niti v trgovino, čeprav hodim redno v službo," je obupana. 

Boji se, da bo izgubila še mamo

Ko smo jo vprašali, kaj bi otrokoma najraje kupila, ni znala povedati: “Oba sta zelo skromna. Vesta, kakšna je situacija.” Obenem je povedala, da ji je najhuje za mlajšo hčerkico, ki je zaradi bolezni in revščine stigmatizirana, težko najde prijatelje, je izredno sramežljiva in zaprta vase.

“Ves čas se boji, da bo izgubila še mene. Na očeta je bila zelo navezana,” pravi in dodaja: “Če bi imela kaj denarja, bi jo peljalal v trgovino, da bi si izbrala kakšno lepo novo oblekico. Enako bi naredila tudi za starejšo hčerkico.”

Hčerkici so lasuljo že kupili na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, deklici so vključili tudi v botrstvo. 

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine in dolga, da bo družinica lahko vsaj malo zadihala. 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 586

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Depresija, revščina, stiska Ganljivo Zdravje Zaradi vas jim je lahko kupila sladoled
Komentarjev 2
  • Janez_53 09:04 28.julij 2017.

    Žalostna zgodba, ki bi jo pravzaprav MORALA rešiti država! Ampak država se bo verjetno bolj poglobila v to, kako rektorju mariborske Univerze kupiti Audi A8 za 100.000 evrov, ki si ga tako želi!

  • Onlytime 22:51 27.julij 2017.

    Dekanu pa se kupuje novi Audi. Če bi mu kupili številko manjšega in ostanek denarja namenili takšnim družinam in seveda tudi tej, bi s tem nahranili marsikatera majhna usteca. Pa še poteza bi odmevala po medijih, kot strela.

Sorodne novice