Zdravje > Otrok
156 ogledov

"Obleci se, ker se boš prehladil"

Pes in otroka Profimedias
Petra je prehlajena. Seveda, ker je bila včeraj premalo oblečena. Pa je to res? Ali zmrzovanje res poveča tveganja za prehlad ali vpliva na resnost prehlada?

Prepričanje, da se bomo prehladili, ker nam je mraz, je staro in brezčasno. V številnih jezikih povezujemo mraz s prehladom. V sloveščini je prehlad izpeljanka in samostalnika hlad, ki pomeni mraz. Italijani prehladu rečejo raffreddore, Španci resfriado, Angleži pa kar cold. 

Znanost še ni našla dokazov, da je prehlad res povezan s tem, da smo podhlajeni. Zdi se, da zmrzovanje dejansko ne poveča tveganja za prehlad ali vpliva na resnost prehlada. 

Povzroča ga pet družin virusov

Že pred petdesetimi leti so naredili prvi poskus, s katerim so želeli dokazati, da je prehlad povezan z zmrzovanjem na mrazu. To jim do danes ni uspelo. So pa res prehladi v hladnejšem delu leta mnogo pogostejši, saj se virusi v hladnejšem delu leta hitreje širijo, več smo tudi v zaprtih prostorih, ki so slabo zračeni.

Čeprav pogosto slišimo, da prehlad povzroča virus prehlada, ga v resnici povzoroča pet družin virusov. Odrasli povprečno za prehladom zbolimo dvakrat do štirikrat na leto, otroci pa od šestkrat do osemkrat.

 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 10:50 08.maj 2017.

    Naše telo pri podhladitvi počasneje deluje, prav tako imunski sistem. Zato se imajo virusi čas razpast. Če mislite, da ni dokazov, da hlad škoduje telesu in da ne moreš zboleti zaradi tega, ter da je to zaradi zimskega časa - ...prikaži več potem pojdite poleti - klima, vročina, klima, vročina. Me zanima res koliko osebkov NE bo zbolelo.