Zdravje > Otrok
152 ogledov

Otroci, ki pijejo kravje mleko, višji od vrstnikov

Otrok pije mleko
Otroci, ki pijejo sojino, mandljevo ali katero koli drugo mleko razen kravjega, so v povprečju nižji od svojih vrstnikov, je pokazala raziskava kanadskih znanstvenikov

V študiji, objavljeni v ameriški strokovni reviji za klinično prehrano "American Journal of Clinical Nutrition" piše, da so kanadski raziskovalci analizirali prehranjevalne navade 5.034 otrok, starih od dveh do šest let. Ob tem so analizirali še dnevni vnos kravjega in drugih vrst mleka.

Triletni otrok, ki vsak dan spil tri kozarce kravjega mleka, je v povpračju za 1,5 centimetra večji od vrstnika, ki uživa enake količine drugih vrst mleka, pojasnjuje vodilni raziskovalec v študiji Jonathon Maguire iz bolnice St. Michael's.

Čeprav študija ni bil namenjena določitvi mehanizmov za ugotavljanje vzrokov za nižjo rast pri otrocih, ki ne pijejo kravjega mleka, znanstveniki predpostavljajo, da bi lahko bil vzrok v nižji vsebnosti beljakovin v sojinem in na primer mandljevem mleku.

Primerjava: Dve skodelici kravjega mleka vsebijeta 16 gramov beljakovin in to zadostuje dnevni potrebi triletnikov po proteinih.  Dve skodelici mandljevega mleka pa vsebujeta le štiri grame beljakovin, še piše v tej najnovejši raziskavi. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 01:28 16.junij 2017.

    Ampak tole o kosteh velja izključno samo za surovo neprekuhano mleko. Ostala pasterizirana in homogenizirana navlaka iz štacun jemlje minerale iz kosti, ker je mleko mrtvo in nima več encimov za prebavljanje v sebi.