Zdravje > Otrok
1686 ogledov

Pazite, da ne ostanete brez zdravstvenega zavarovanja

Ljudje na ulici Shutterstock
Dijaki in študenti, ki se v novem šolskem letu ne bodo več šolali, ali če so dopolnili 26 let, morajo do prvega oktobra urediti svoje zdravstveno zavarovanje

Ob začetku novega šolskega in študijskega leta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) obvešča dijake in študente, ki so dopolnili 18 let in se v novem šolskem letu ne šolajo več, ali so dopolnili 26 let, da si morajo urediti svoje obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Skladno z zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je otrok, ki ni sam zavarovanec, obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti, po tej starosti pa, če se šola, in sicer do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

Otrok, ki je zavarovan kot družinski član in se po dopolnjeni starosti 18 let ne šola več oz. izgubi status, ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član. Zato si mora obvezno zdravstveno zavarovanje urediti po drugi podlagi, in sicer tisti, za katero izpolnjuje pogoje. Če ne izpolnjuje pogojev za obvezno zdravstveno zavarovanje po drugi prednostni podlagi, sta kot zadnji možni podlagi za zavarovanje, podlagi iz 20. in 21. točke 15. člena zakona, so danes sporočili iz ZZZS.

Zavarovanje po 20. točki, po kateri so zavarovane osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje po drugi podlagi, si oseba uredi sama z vložitvijo prijave na ZZZS. Sama je tudi zavezanec za plačilo prispevka za zavarovanje.

Po 21. točki pa so zavarovani slovenski državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje po drugi podlagi, izpolnjujejo pa pogoje za denarno socialno pomoč, pri čemer se krivdni razlogi, ki so sicer ovira za priznanje denarne socialne pomoči, ne upoštevajo. Zavarovanje po tej podlagi oseba ureja z vložitvijo vloge za priznanje pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje pri centru za socialno delo. Prispevek za to zavarovanje plačuje občina stalnega prebivališča.

slovenija16.02.09, zavod za zdravstveno zavarovanje slovenije, zzzs, ljubljana, | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
Kritje razlike

Osebi, ki ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član otrok, jih pa izpolnjuje za zavarovanje po drugi podlagi, priporočajo, da si uredi dopolnilno zdravstveno zavarovanje za kritje razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti, in sicer pri zavarovalnicah, ki ponujajo takšna zavarovanja.

Preverite zavarovanje

Če ZZZS za otroka, ki je zavarovan kot družinski član, po dopolnjenem 18. letu starosti nima evidentirano, da se šola, otrok nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja in zato ne more uveljavljati pravic iz tega zavarovanja. Zato vsem otrokom po dopolnjenem 18. letu starosti, posebej ob začetku šolskega leta, priporočamo, da si urejenost svojega zavarovanja na enostaven način preverijo prek SMS storitve ali internetne strani ZZZS na naslovu: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/status_zavarovanja

Obvezno zdravstveno zavarovanje avtomatsko urejeno

Dijakom in študentom, ki so dopolnili 18 let in se še vedno šolajo v Sloveniji, pa ni treba osebno predložiti potrdila o šolanju na ZZZS. ZZZS namreč za otroke, ki so zavarovani kot družinski člani in se šolajo v Sloveniji na srednji, višji ali visoki šoli ali po programu izobraževanja odraslih ter so dopolnili 18 let starosti, pridobiva podatek o njihovem šolanju prek neposredne računalniške povezave z evidencama udeležencev izobraževanj na teh šolah oz. po programu izobraževanja odraslih, zato je njihovo obvezno zdravstveno zavarovanje (avtomatsko) urejeno, so še navedli na ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.