Zdravje > Otrok
4019 ogledov

"Moja deklica je pri štirih letih dobila menstruacijo"

Emily je še vedno majhna deklica, ki se, tako kot njene vrstnice, rada igra s punčkami.

Zgodbo Emily Dover je avstralskim medijem zaupala Tam, mati, ki je zakrbljena nad prihodnostjo svoje hčerke, ki  že pri petih kaže znake menopavze.

Emily oboleva za zelo redko motnjo, zaradi katere se razvija veliko hitreje od svojih vrstnikov, njena zgodba pa je še posebej šokantna, saj bolezen običajno ne prizadene tako majhnih otrok. 

Menstruacija pri štirih letih

Deklici iz Novega Južnega Walesa v Avstraliji so se pri dveh letih razvile prsi, prvo menstruacijo je dobila, ko je dopolnila štiri leta. Kot je povedala njena 41- letna mama, je že kot zelo majhna razvila močan telesni vonj, na obrazu so se ji pojavile akne, po vagini, na hrbtu in čelu so zrasle dlake. Danes se spopada z nadležnimi znaki, ki napovedujejo menopavzo, stanjem, ki ga sicer poznajo ženske srednjih let. 

"Emily ni dobilia niti priložnosti biti mala deklica," je dejala Tam Dover in dodala, da se njena hči zaveda, kako drugačna je, vendar ne razume, zakaj.  Tam se je ob tem spominila trenutka, ko je Emily dobila prvo menstruacijo. Kot je dejala, je sprva pomislila, da se je deklica pokakala v hlačke, ker je enostavno prepozno prišla do stranišča. Štiriletnemu otroku je morala namestiti vložke, prva menstruacija pa je trajala dva dni.

Avtizem in anksioznost

Emily, ki danes tehta 45 kilogramov, se je rodila kot zdrav otrok, čeprav že po enem tednu ni mogla normalno spati. Ob tem je začela še hitro rasti in pri štirih mesecih je bila razvita kot enoletni dojenček. Pri dveh letih so ji začele rasti prsi, dobila je akne. Sicer je Emily danes avtistični otrok, ob tem pa se spopada še z anksioznostjo.

"Emily je bila nenehno bolna, saj so se je prijele različne okužbe. Zdravniki pa so to pripisovali dejstvu, da je hodila v vrtec, kjer se je bolezni nalezla od drugih otrok," je dejala mama. 

"Kmalu se je začela pritoževati še nad  bolečinam v prsnem košu in krči v trebuhu. Pri treh letih so ji zdravniki opravili hormonske preiskave in ugotovili, da ima v telesu toliko hormonov, kot ženska v času nosečnosti,"  je za Mirror Online povedala Tam.  

"Po tem testu so zdravniki naredili podrobnejše raziskave, ob tem je dobivala sedative. Njeno majhno telo je bilo ob tem tako izčrpano, da je skoraj umrla. Konkretne diagnoze pa še vedno ni bilo," je dodala.

Po dolgih in neuspešnih analizah so ji pri štirih letih diagnosticirali simptome bolnikov z Addisonovo boleznijo, ki prinaša drago hormonsko zdravljenje. Zaradi zbiranja sredstev za terapijo, se je nesrečna mati odločila spregovoriti v medijih. V ta nemen so ustanovili tudi fundacijo Gofundme.

Addisonova bolezen je redka  hormonska motnja, ki prizadene okoli enega med sto tisoč ljudmi. Pojavlja se v vseh starostnih skupinah in prizadene oba spola.

Čeprav se stvari izboljšujejo in zdravljenje se nadaljuje, mama dodaja, da njihova hči doživlja hude bolečine zaradi hitre rasti kosti, ter da se zjutraj zbuja z močno otečenimi sklepi.

Komentarjev 2
  • Igor Đukanović 18:06 12.oktober 2017.

    Prezgodnja menstruacija je sicer posledica mesa in nasploh živalskih beljakovin. A še dodatnih deset let prezgodnja ni samo to. Nasprotniki cepiv bodo najbrž glasni.

  • eosss 13:12 12.oktober 2017.

    A lahko prosim avtor V.L. ali pa kakšen urednik še enkrat prebere cel članek in popravi nešteto slovničnih napak. V bodoče naj članke pred objavo pregleda kakšen lektor, če jih novinarji niso sposobni napisati tako, da v njih ne bo ...prikaži več mrgolelo slovničnih in tipkarskih napak.