Zdravje > Otrok
112 ogledov

Štirje nasveti za hranjenje dojenčkov in otrok

V dojenčkovo prehrano, poleg mleka, počasi uvajajte tudi drugo hrano. (Foto: Shu Žurnal24 main
Kaj Ameriška pediatrična akademija svetuje staršem?

Ameriška pediatrična akademija vsako leto izda priporočila za hranjenje dojenčkov in otrok. Med drugim svetujejo, da poleg materinega mleka otroku do šestega meseca starosti ni treba dodajati drugih hranil in svarijo pred negativnimi učinki sadnih sokov.

1. Materino mleko je dovolj

Dojenčke do približno šestega meseca starosti hranite izključno z materinim mlekom. Materam, ki tega ne morejo ali nočejo, pediatri svetujejo uporabo posebnih formul za dojenčke. "Ni potrebe po dodatnem hranilu," so zapisali v priporočilih.

2. Stop s sadnimi sokovom

Nobenih koristi ni, če dojenčkom do šestega meseca starosti dajete sadne sokove. Nasprotno, obstaja možnost, da ti sokovi začnejo nadomeščati materino mleko ali posebne formule za dojenčke, kar vpliva na manjšo količino zaužitih beljakovin, maščob, vitaminov in mineralov. "Čezmerno uživanje sadnih sokov je pri otrocih povezano s podhranjenostjo in manjšo rastjo," opozarjajo.

3. Kozarec namesto flaške

Otrokom ne dajajte sadnih sokov. Če to že storite, pa sok postrezite v kozarcu, saj so, če otrok sok pije po flaški, zobje bolj izpostavljeni sladkorju. 

4. Sadni pire

Pediatri priporočajo uživanje sadnega pireja, po dopolnjenem prvem letu starosti pa priporočajo, da to postane del obroka ali malica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.