Zdravje > Otrok
1429 ogledov

Vse več zdravstvenih zapletov, deklica skoraj oslepela

Profimedia
Zdravniki poročajo o zaskrbljujočem porastu zdravstvenih zapletov zaradi nepreverjenih nasvetov, ki jih na družabnih omrežjih delijo tako imenovani vplivneži (influenserji).

V času družbenih omrežij si marsikdo vzame pravico podajati nasvete, tudi taki, ki nimajo znanja in/ali izobrazbe, da bi lahko podajali strokovne in kredibilne nasvete, denimo o zdravju ali negi. Zato ne preseneča, da se v medijih pogosto pojavljajo zgodbe, ki opozarjajo, kako hude so lahko posledice upoštevanja nepreverjenih nasvetov.

"Skoraj sem oslepela zaradi nasveta, ki sem ga videla na TikToku,” je za Daily Mail povedala 13-letna Amelia Gregory iz Velike Britanije. Poskusila je namreč tretma za kožo, ki naj bi zaviral staranje in poskrbel za bolj žarečo kožo. Svetovala ga je najstniška vplivnica.

Zdravniki poročajo o zaskrbljujočem porastu zdravstvenih zapletov zaradi nepreverjenih nasvetov, ki jih na družabnih omrežjih delijo tako imenovani vplivneži (influenserji). Nekateri ‘vplivneži’ so stari zgolj deset let, imajo pa na milijone sledilcev – denimo dvojčici Haven in Koti iz Oklahome sta stari komaj sedem let, na omrežju TikTok pa imata 4.8 milijona sledilcev.

“Amelia je pritekla po stopnicah, kričala od bolečin, obraz je imela močno rdeč, koža se ji je luščila,” se spominja njena 41-letna mati Claire, sicer zdravnica iz Cheshira. “V paniki sem jo vprašala, kaj je naredila. V solzah je povedala, da je gledala videoposnetek o negi kože, v katerem je mlada vplivnica svojim sledilcem povedala, kako iz kreme z retinolom, še enega izdelka prav tako z retinolom in iz šibke kisline, ki se uporablja za posvetlitev in piling kože, naredi ‘masko za kožo’.

Delijo nasvete čeprav nimajo vseh informacij

Claire je hči odpeljala k zdravniku, ki je dejal, da naj bi se koža sama umirila, saj je deklica uporabila ‘le preparate, ki so bili kupljeni v trgovini’. Vendar je bila dekličina koža vsak dan bolj zatečena, poleg tega je tudi njeno levo oko postalo levo in zatečeno. Claire je nato poiskala nasvet farmacevta, ki je Amelio le pogledal in ji dejal, da naj gre na urgenco. Tam so jo hospitalizirali, saj je razvila podkožno bakterijsko infekcijo, ki se je razširila na levo oko, zelo verjetno pa bi se razširila tudi na desno oko. Oko je bilo tako zatečeno in vneto, da ga skoraj ni mogla več odpreti. “Zdravniki so nas opozorili, da obstaja tveganje, da zaradi infekcije lahko izgubi vid. Bili smo prestrašeni in kar nismo mogli verjeti – vse to zaradi nege za kožo?” je pripovedovala Claire.

Strokovnjaki opozarjajo, da je sledenje nasvetom, ki jih vidimo na družbenih omrežjih lahko zelo nevarno, saj tam vsakdo lahko napiše karkoli in se ima za strokovnjaka. Starši se morajo pogovoriti z otroki in jih na to opozarjati.

Da je trend sledenju vplivnežom zelo zaskrbljujoč, opozarja tudi dermatolog dr. Derrick Phillips iz fundacije British Skin: “Vplivneži delijo nasvete in predlagajo produkte, čeprav nimajo vseh informacij. Poleg tega, kar deluje pri nekomu, ni nujno, da bo tudi pri drugih.” Dodal je, da je mešanje produktov, ki vsebujejo retinol, piling in kisline – kot je naredila Amelia – lahko tvegano, saj tako kislina kot tudi retinol luščita oziroma odstranjujeta vrhnje plasti kože. Če se take produkte zmeša, lahko povzročijo blago kemijsko reakcijo, posledica pa je lahko suha, rdeča ali temno obarvana, občutljiva in razdražena koža.

Vsakdo se lahko razglasi za strokovnjaka

“Uporabljati potentne učinkovine ne da bi razumeli njihovo delovanje, v kakšnih koncentracijah naj bi jih uporabljali in kako lahko različne učinkujejo delujejo druga na drugo, lahko obstoječe težave s kožo še poslabša,” opozarja Phillips. Poudarja, da mladi ne bi smeli uporabljati retinola, saj je premočen za razvijajočo kožo, ter da jo morajo celo odrasli uporabljati previdno: če to učinkovino preskušajo prvič, naj začnejo z nizko koncentracijo in naredijo test na delčku kože, da vidijo ali se bo pojavila kakšna reakcija. “Mladostniki pa lahko retinol uporabljajo le pod nadzorom zdravnika za zdravljenje aken,” meni.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 3
  • Luksi 18:19 31.januar 2024.

    Danes je v modi umetna lepota, ki pa z resničnim življenjem nima povezave. Kot prvo bi bilo treba otrokom močno omejiti dostop do spletnih vsebin, kot drugo pa takšne vplivneže ustrezno sodno sprocesirati. Če se na vsakem koraku preganja sovražni ...prikaži več govor, ki le redkokdaj privede do skrajnih dejanj, bi se lahko tudi osebki, ki ponujajo mladoletnikom vprašljive nasvete...

  • leonardo 10:52 30.januar 2024.

    Pri nas se bo še marsikdo moral razglasiti za strokovnjaka, ker so pravi strokovnjaki odpovedali zaradi pohlepa. Kdo bo kriv? Ja seveda mazači. Te bo uradna lena medicinska stroka razglasila za krivce.

  • bobubob 09:09 30.januar 2024.

    Naši 'zdravniki' še danes trobentajo o koristnosti kovid 'cepiva', čeprav so se prve žrtve tega genocida že pretvorile v zemljo ! Res je, ni treba verjeti vsemu, zato pa imamo zdravo pamet, da presodimo, kdo je vreden našega zaupanja. Tako ...prikaži večko kot ne gremo k prvemu avtomehaniku ali frizerju, moramo izbrati tudi verodostojno osebo za pomoč pri ozdravitvi. Diploma MF ne pomeni kaj dosti. Tudi Mengele je bil zdravnik.