Zdravje > Otrok
34 ogledov

Za spanje kartonaste škatle

dojenček Profimedias
Na Finskem so za spanje dojenčkov že od leta 1938 v uporabi kartonaste škatle, ki po mnenju strokovnjakov rešujejo življenja.

Na Finskem so za spanje dojenčkov zelo dolgo v uporabi majhne kartonaste škatle. V njih otroci spijo prve mesece življenja, škatle pa so malce večje od škatel za čevlje.

Finska navada se zdi mnogim čudna, a jo finski strokovnjaki zagovarjajo. Prepričani so, da so prav škatle na Finskem znižale umrljivost dojenčkov.

Navada se širi tudi v druge države 

V kartonastih škatlah so veliko let nazaj spali tudi slovenski dojenčki, a smo navado žal kmalu opustili. Veliko držav kot so denimo Zambija, Kolumbija, Argentina in ZDA pa se pripravljajo, da bodo prevzele finsko navado. 

Profesorica s harvardske univerze Karima Ladhami je pomagala tudi pri ustanovitvi organizacije, ki bo pomagala deliti škatle po jugu Azije. 

“Upam, da bomo s tem projektom v naslednjih petih letih lahko rešili življenja 58 tisoč novorojenčkov,” je povedala. Edini pogoj, da podarijo materi škatlo je, da nosečnice pred porodom opravijo zdravstveni pregled in testiranja.

Varen prostor

Finskim materam škatlo plača vlada, v njej pa nista le vzmetnica in posteljnina, pač pa tudi plenice, termometer za kopanje in druge pomembne stvari za prve mesece življenja.

Škatla je po mnenju finskih strokovnjakov varen prostor za novorojenčka, kjer ni igračk ali vzglavnika, s katerimi se lahko zaduši. Škatla ne vsebuje dude ali flaškice, saj želijo s tem spodbujati dojenje.

Škatlo so začeli deliti leta 1938. Pred tem letom je v prvem letu umrlo deset odstotkov otrok, odstotek pa je nato padel na 0,3 odstotka.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 1
  • Iza Pivk 09:15 18.november 2015.

    teh škatel se še spomnim, tudi moj mlajši bratec je spal v njej...še celo vzorca se spomnim, pa je bilo kar kakih 35 let nazaj...spet bi jih mogli uvesti