Zdravje > Prehrana
1306 ogledov

Drastična rast cen vanilije že prizadela sladoledarje

vanilija sladoled Profimedias
Iz tujine že poročajo o krizi z vanilijo, o tem smo povprašali tudi našega proizvajalca sladoleda.

Iz Velike Britanije že poročajo o veliki krizi z vanilijo, za katero krivijo predvsem lansko in letošnjo slabo letino na Madagaskarju. Letos je otok prizadel veliki ciklon Enwao in zmanjšal proizvodnjo za 30 odstotkov. Ta je glavni izvoznik te aromatične rastline iz družine orhidej, saj proizvede kar 80 odstotkov vse vanilije na svetu.

Kljub temu, da vanilija uspeva v celotnem tropskem pasu in izhaja iz Mehike, je najbolj cenjena prav tista iz Madagaskarja. Ta naj bi imela daleč najboljšo aromo. 

Burbonska vanilija  | Avtor: Profimedias Profimedias
Pomanjkanje vanilije je hudo prizadelo britanske proizvajalce sladoleda, piše The Independent. Eden od prodajalcev sladoleda je objavil celo tablo, kjer kupcem pojasnjuje, zakaj nimajo sladoleda z okusom vanilije. Kot razlog navajajo slabe vremenske razmere na Madagaskarju. 

Trpi tudi kvaliteta

Težava ob tem ni samo v cenah, zaradi visokih cen kmetje namreč stroke obirajo bolj zgodaj, ko se okus še ne razvije popolnoma, piše The Independent. Kljub temu, pa se cene vanilije tudi v primeru boljše letine ne bodo prav hitro spustile, saj trg obvladuje nekaj velikih dobaviteljev, pravijo poznavalci.

Burbonska vanilija  | Avtor: Profimedias Profimedias

Kako je pri nas

"Spremembe cen surovin nedvomno vplivajo na vsakega proizvajalca, kar v letošnjem letu še posebej občutimo," so nam pojasnili pri Ljubljanskih mlekarnah. Ob tem pravijo, da predstavlja vanilja relativno zanemarljiv delež številnih sestavin, ki jih poleg mleka še uporabljajo za proizvodnjo celega asortimana izdelkov, a so poskok cene kljub temu zaznali.

"Na tovrstna cenovna nihanja se poskušamo kar najbolje pripraviti vnaprej, toda rast je bila pri vanilji drastična: dosega namreč tudi 10-kratnik cen izpred nekaj let," pravijo. Ob tem opozarjajo, da poleg vanilje raste tudi cena njihove ključne surovine: mleka. "Naša glavna skrb seveda ostaja kakovost mlečnih izdelkov. Zato vse podredimo temu, da kljub globalni rasti cen surovin potrošnikom zagotovimo visoko kakovost. Če to želimo, je razumljivo, da se ne moremo izogniti povečanju proizvodnih stroškov," so zaključili. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice