Zdravje > Prehrana
1717 ogledov

Je pivo manj škodljivo od ostalega alkohola?

pivo Profimedias
Menite, da sta vino in pivo manj škodljiva, kot ostale alkoholne pijače? Preverite, kaj pravi strokovnjakinja ...

"V Sloveniji pogosto zmotno mislimo, da sta pivo in vino manj škodljivi pijači v primerjavi z žganjem, kar ne drži," je ostra zdravnica psihiatrinja prim. dr. Mercedes Lovrečič z NIJZ

Pojasnjuje pa, da pivo resda vsebuje v povprečju manj volumskega odstotka alkohola v primerjavi z vinom, pivo in vino pa vsebujeta v povprečju manj volumskega odstotka alkohola v primerjavi z žganimi pijačami. Dodaja, da je vsebnost alkohola v alkoholni pijači približno enaka v primerih, ko popijemo kozarec oziroma deciliter vina z 12 vol. odstotki alkohola ali vrček oziroma 2,5 decilitra piva s 5 vol. odstotka alkohola ali kozarček oziroma 0,3 decilitra žgane pijače s 40 vol. odstoka alkohola.

"Dejanski učinki na telo so odvisni od količine popitega alkohola, predvsem gramov čistega alkohola, posledice pa tudi od pivskih navad", je pojasnila zdravnica psihiatrinja. Poudarila je: "Tako da ne poznamo manj ali bolj škodljivih alkoholnih pijač, vse vsebujejo glavno sestavino alkoholnih pijač, to je etanol".

Še slabši podatki

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) z žalostjo ugotavljajo, da se je v letu 2015 registrirana poraba alkohola v primerjavi z letom poprej znova zvišala in je znašala 11,5 litra čistega alkohola na vsakega prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let.

"S tem Slovenija že desetletja močno presega mejo pet litrov registrirane porabe čistega alkohola na prebivalca, ko že govorimo o tem, da finančna škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola, preseže koristi, ki jih ima država od prodaje alkohola," opozarjajo. Škoda in stroški se z večanjem porabe alkohola tako po njihovih podatkih samo še povečujejo, zdravstvene posledice pa so številne in obsežne.

Preberite še:

 - Temu rečemo socialni alkoholizem

Komentarjev 3
  • Dav Lob 21:40 05.julij 2018.

    Za pivo se itak ve ,da obremeni telo v nulo

  • Žurnalček 15:03 31.marec 2017.

    Pivo je najškodljivejša alkoholna pijača ! Ne zaradi maliganov ampak mikro celuloznih delcev ovojnic ječmena !!!!

  • znalec 20:21 29.marec 2017.

    po statistični verjetnosti je morda tudi ostra mercedes žrtev družinskega alkohonega obupa ?