Zdravje > Prehrana
151 ogledov

Kakšne so dnevne priporočene količine soli

Otrok grize nohte Profimedias
“Čezmerno uživanje soli v prehrani je eden od dejavnikov tveganja za povišan krvni tlak, kar lahko vodi v možgansko kap in druge bolezni,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslo prebivalstvo vnos največ petih gramov soli na dan, kar pomeni le eno čajno žličko. “Temu priporočilu sledi tudi Slovenija. Za osnovno delovanje organizma oziroma tako imenovane fiziološke potrebe dnevno mladostniki in odrasli potrebujejo samo 1,4 grama soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od enega do štirih let 0,8 grama soli,” pravijo na NIJZ.

NIJZ | Avtor: NIJZ NIJZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ženske zaužijejo manj soli

Po podatkih NIJZ odrasli prebivalci Slovenije v povprečju še vedno za dobrih 130 odstotkov presegamo še priporočeno dnevno količino soli. V zadnjih desetih letih so strokovnjaki v javnem zdravju s celostnim pristopom vložili veliko truda v zmanjševanje zaužite soli pri prebivalcih Slovenije. “Podatki nacionalnih raziskav tako že kažejo spodbuden trend zmanjševanja uživanja soli, še posebej pri moških, pri katerih se je v obdobju med 2007 in 2012 vnos soli zmanjšal za 9,8 odstotka,” pravijo.

mesni narezek, salama | Avtor: Profimedias Profimedias
Ženske že sicer po njihovih podatkih zaužijejo manj soli, trend zmanjševanja pa je nižji v primerjavi z moškimi. Tretjo nacionalno raziskavo načrtujejo spet naslednje leto, s pričakovanjem, da se bo trend zmanjševanja pri celotni populaciji nadaljeval.  

Z raziskavami so že pokazali, da so v prehrani Slovencev med kupljenimi izdelki največji vir zaužite kuhinjske soli kruh in krušno pecivo nekatere vrste kruha, žemlje, sirove štručke, slaniki, …), mesni izdelki, ki so v prehrani Slovencev prepogosto na dnevnem jedilniku (salame, suho meso, klobase, hrenovke,…), siri in vložena zelenjava. Tudi prehranjevanje izven doma je eden od pomembnih dejavnikov čezmernega uživanja soli, saj že posamezne jedi kot je na primer pica, lahko vsebujejo tudi petkratno količino priporočenega dnevnega vnosa soli.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.