Zdravje > Prehrana
2931 ogledov

Končno ugotovili, zakaj jokamo ob rezanju čebule

čebula Žurnal24 main
Če strokovnjaki sedaj vedo več o biokemičnih potencialih enega od najbolj zdravih živil, lahko ostali pomislimo ne edinstven proces, ki se nam skoraj vsak dan odvija pred očmi. Mogoče nam bo ob rezanju čebule v prihodnje kaj lažje.

Zakaj jočemo ob rezanju čebule, ko nas oči najprej začno srbeti in peči, potem pa se nam kar naenkrat ulijejo solze? Odgovor je pravzparav preprost. Čubula enastavno ne pusti, da jo pojemo. 

V življenju živali in rastlin poteka boj za obstanek, torej za preživetje in razmnoževanje in čebula pri tem ni izjema. Da bi odgnala požrešne plenilce, ki prežijo na mesnato glavico, čubula spusti ostro kemikalijo, ki povzroča draženje oči, navaja Medical News Today.

V prvem letu življenjskega cikla čebula proizvede sočno glavo, ki ji služi kot skladišče energije. Iz čebulice drugo leto požene cvetno steblo s cvetovi iz katerih se se razvijejo črna semena, ki čebuli omogočajo razmnoževanje. 

V ozadju vsega tega pa se vendarle skriva učinkovit obrambni mehaninezem oziroma prefinjen kemijski proces, ki so ga znanstveniki razvozlali šele pred kratkim. Dokazali so namreč, kako deluje encim, odgovoren za ta zapleten proces.

Solze v očeh povzroča plin po imenu syn-ropanethial-S-oksid, imenovan tudi ko lakrimatorni faktor (LF). Do danes so odkrili le tri molekule s podobnimi lastnostmi in vse jih proizvajajo rastline, navaja Medical News Today. Marcin Golczak, profesor farmakologije na Univerzi v Clevelandu in sodelavci, so pred kratkim odkrili struktro encima, ki proizvede ta plin.

Med rezanjem čebule se celice poškodujejo in odvajajo encim, imenovan allinaza, ki daje čebulu značilen okus. Nekatere kemikalije, ki nastanejo v istem procesu, zgoraj omenjeni encim ( LF sintaza) pretvori v plin (LF), ki vpliva na to, da se začnemo solziti.  Ob stiku omenjenega plina z roženico živci sporočijo možganom, da nas nekaj draži. Slednji se odzovejo s signalom in solzni žlezi dajo signal, da je čas za solze. Oko se, da bi plin čimprej spralo, začne solziti. 

Čeprav je to kemično orožje, ki povzroča solzenje oči, poznano že 15 let, nihče do sedaj ni uspel dokazati, da dejansko deluje
Golczaku in sodelavcem je uspelo omenjene encime pretvoriti v mikroskopske kristale in jih rentgensko dokazati.

Obstaja kar nekaj nasvetov o tem, kako se izogniti prelivanju solza od rezanju čebule. Najbolj pogosta; olupimo jo pod tekočo hladno vodo, učinek dosežemo, če čebulo pred sekljanjem za kratek čas zamrznemo.

Če strokovnjaki sedaj vedo več  o biokemičnih potencialih enega od najbolj zdravih živil, lahko ostali pomislimo ne edinstveni proces, ki se nam skoraj vsak dan odvija pred očmi. Mogoče nam bo ob rezanju čebule v prihodnje kaj lažje.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.