Zdravje > Prehrana
43156 ogledov

Lahko pogrejemo gobe, krompir, špinačo? Strokovnjakinja odgovarja

Krompir Profimedia
Že vsi smo slišali modre besede naših babic in dedkov, ki so nam zabičali, da ne smemo pogrevati krompirja, špinače ali krompirja, saj se lahko zastrupimo. Pa to drži?

Na Inštitutu za nutricionistiko so pripravili poletno serijo sporočil z izjavami strokovnjakov, v katerih razkrivajo ozadja zanimivih prehranskih mitov in vprašanj. Tokrat odgovarjajo na vsem znani mit o pogrevanju hrane. 

Lahko pogrejemo krompir in špinačo?

Že vsi smo slišali modre besede naših babic in dedkov, ko so nam zabičali, da ne smemo pogrevati krompirja, špinače ali krompirja, saj se lahko zastrupimo. Prav zaradi njih smo se nato vedno izogibali pogrevanju te hrane. Pa to drži?

V resnici ni živila, ki ga ne bi smeli pogrevati," pojasnjuje Živa Lavriša, raziskovalka na področju prehrane, živil in javnega zdravja. Po njenem je za varnost pogrevane hrane pomembno ustrezno predhodno shranjevanje, dovolj visoka temperatura pogrevanja in higiena. "Res pa je, da so z vidika varnosti nekatera živila bolj občutljiva od drugih. Primer takšnega živila je riž, ki lahko vsebuje spore bakterije Bacillus cereus, katere toksini so odporni na toploto," dodaja. Podobno velja tudi za druga škrobna živila, kot so testenine in krompir. Ker ob neustreznem rokovanju s takšnimi živili lahko pride do zastrupitve, se priporoča poraba v 24 urah. Ostala pripravljena živila lahko v hladilniku hranimo največ 2-3 dni, odgovarja strokovnjakinja. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3