Zdravje > Prehrana
15547 ogledov

Maslo: Strah, da ga zmanjka za praznike

Po podatkih agencije Organizacije združenih narodov za hrano so cene mleka in mlečnih izdelkov na svetovni ravni 27,4 odstotka nad cenami v istem času lani. Zakaj se bo poraba masla se bo kmalu približala rekordu ?

Potem, ko je agencija Organizacije združenih narodov za hrano (FAO) v začetku avgusta objavila, da so se cene hrane že tretji mesec zapored povišale in tako dosegle najvišjo raven zadnjih dveh let, septembrski in zadnji oktobrski podatki kažejo na znižanje. Na nižji avgustovski in septembrski indeks cen, ki ga  FAO vsak mesec izračunava iz tržnih cen petih skupin pridelkov( žito, sladkor, mleko, rastlinskoolje in meso) je najbolj vplival zdrs v cenah žit, pojasnjujejo. Če se je indeks cen hrane avgusta znižal za 1,3 odstotka in septembra za 0,8 odstotka, je sledni kljub zdrsu še vedno 4,3 odstotka nad vrednostjo indeksa, izračunanega septembra leta 2016.

V oči najbolj bodejo cene mleka, oziroma mlečnih izdelkov, ki se po rekordnih cenah julija, v avgustu podražili za še 1,4 odstotka, v septembru pa za 2,1 odstotka. Po podatkih FAO je indeks cen v segmentu mleka na svetovni ravni 27, 4 odstotka nad vrednostjo indeksa, izračunanega septembra lani.

Največjo rast so zabeležili pri maslu. Že junija smo na našem portalu poročali o opozorilih francoskih pekov, da naraščajoče cene masla ogrožajo tamkajšnjo pekarsko industrijo.

 | Avtor:

Cena masla, ki predstavlja glavno sestavino pri pripravi večine francoskih peciv, je namreč do maja narasla za 92 odstotkov. Po  podatkih FAO (Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo) je julija dosegla nove rekordne ravni. 

Razmere naj bi se še poslabšale

 Če cena masla že nekaj časa strmo narašča se bo trend samo še nadaljeval, s čemer se strinjajo tudi v Ljubljanskih mlekarnah: "Maslo draži kot surovina, zato s prodajnimi cenami sledimo tudi proizvajalci," dodajajo. 

"Eden od poglavitnih vzrokov za podražitev masla je zdravstveni, saj so potrošniki ugotovili, da je maslo veliko bolj zdravo, drugi vzrok je veliko povpraševanje na azijskem trgu, tretje pa nakupne cene surovega mleka, ki se zvišujejo," so nam pojasnili na Ljubljanskih mlekarnah. 

Proizvodnja ne sledi povpraševanju

Razlog za višje nakupne cene surovega mlaka so po navedbah FAO tudi v tem, da so največje države proizvajalke mleka, Indija, ZDA in EU, v zadnjem letu dni  zmanjšale proizvodnjo, kar seveda vpliva tudi ključne izdelke, kot sta na primer maslo in sir. Pri glavnih uvoznicah mleka in mlečnih izdelkov, kot so na primer Kitajska, Rusija, Mehika, Japonska, pa je po drugi strani vedno več povpraševanja. Proizvodnja ne sledi povpraševanju, kar seveda vpliva na ceno masla, ki letijo v nebo. 

Na udaru tudi potrošnik

Seveda je pričakovati, da se bodo podražitve prenesle tudi v trgovine. Gibanje maloprodajnih cen je namreč odvisno od razmer na trgu: "Po naših ocenah se na svetovnem trgu mlečnih izdelkov že nekaj časa kaže trend rasti potrošnje polnomastnih mlečnih izdelkov, zaradi česar prihaja do dviga cen primarne surovine. Proizvajalci so letos zato maslo že večkrat podražili in do konca leta napovedujejo nove podražitve, a konkretnih podatkov o napovedanem dvigu cene masla nimamo. Kot trgovec se moramo temu prilagoditi in skušamo še naprej za naše kupce v dogovorih s proizvajalci doseči kar najbolj ugodno ceno," so odgovorili iz Tuša.

Podražitve bodo blažili z akcijami

V Mercatorju dodajajo  da se povpraševanje po maslu povečuje tudi v Sloveniji: "Prodaja masla v Mercatorju narašča že zadnja tri leta, letos pa strmo narašča tudi cena masla, saj na celotnem trgu primanjkuje surovine, ker ni dovolj mlečne maščobe, ki je osnova za izdelavo masla. Vendar lahko o cenah svojih izdelkov najbolj verodostojno govorijo dobavitelji, samo oni lahko povedo, koliko so morali podražiti svoje izdelke zaradi višjih cen surovin, pojasnijo pričakovanja in projekcije za ta segment," so nam odgovorili iz Mercatorja in dodali, da bodo podražitve blažili z raznimi akcijami. Enako velja za Spar:  "Izdelke za katere je s strani dobaviteljev najavljena podražitev, je pri nas vključenih v akcijo trajno znižano,"  so nam odgovorili.

Žurnal rogljički obletnica | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

Dražji tudi slaščičarji in peki

Dogajanja je trgih je seveda tudi velik izziv za peke: "Cene naših strateških surovin na trgu budno spremljamo. Glede na to, da je prišlo do občutnega povišanja cen zlasti tudi naših ostalih strateških surovin na trgu - poleg masla so to še orehi, pšenica, kakavovo maslo… , analiziramo tudi možnost povišanja cen nekateri skupin naših izdelkov, vendar konkretnejših komentarjev v tej fazi še ne moremo podati," pojasnjujejo iz Žita.

Pečjak dvignil cene

Iz Pekarne Pečjak pa že sporočajo o šest odstotnem dvigu cen vseh svojih izdelkov. Dodajajo, da je poleg zaposlenih, ki jih bo treba bolje plačati, če jih želijo obdržati, vzrok za podražitev tudi v surovinah. Podražili so se maslo, sir, pred kratkim jabolka in jajca, izjemno so se podražili embalažni kartoni in folije za embalaže, je za Žurnal24 razloge za oktobrsko podražitev pojasnil direktor Pekarne Pečjak Silvester Pečjak:  "Z novo žetvijo se bo podražila moka, napovedana je podražitev orehov. Razlogi so za to različni, odvisni od vsake surovine posebej: za karton, recimo, obstajata samo dva proizvajalca celuloze, kar jima daje poseben položaj glede določanja cene, podobno je z granulati za živilske folije. Pšenica je letos draga, ker je odlične kakovosti in ima hkrati nizek hektarski donos – oboje vpliva na ceno v smislu dviganja. Jabolka so se podražila zato, ker na trgu zaradi spomladanske pozebe ponudba ne dohaja povpraševanja. Za maslo raste borzna cena – od lani približno za trikrat, zdajle se obeta nova podražitev. Jajca so se podražila po aferi na Nizozemskem. Razlogi so torej različni in ne da se reči, da je za podražitev krivo vreme, ampak gre za preplet razlogov, ki so odvisni od tega, za katere surovine gre,"  je dodal direktor.

Ga bo za praznike zmanjkovalo?

maslo | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Poleg takšnih ali drugačnih razlogov za dvige cen hrane - po napovedih bodo namreč poleg mleka in mlečnih izdelkov višje tudi cene mesa - se vrnimo k rekordnim cenam masla  in še večjega  povpraševanju po njem. Svetovna poraba masla naj bi se namreč po napovedih letos povečala še za nekaj odstotkov in dosegla nove rekorde, zaradi česar tudi preplah. Če se pomanjkanja bojijo francoski peki, je tudi Financial Times že poleti napovedal, da bo v Veliki Britaniji za božič primanjkovalo masla za kupce.

Kako je to mogoče?

 | Avtor:

Poleg vse večjega povpraševanja, ki se najbolj kaže na Kitajskem, strokovnjaki vzroke za visoko ceno masla pripisujejo tudi zadnjemu trendu ponovnega vračanja k maščobam živalskega izvora, ki po novem niso nevarne za zdravje, kot so nas strokovnjaki poučevali še nedavno nazaj.

Svinjska rebrca z arašidovim maslom Ne boste verjeli Zdravje Nasičene maščobe, ki so veljale za škodljive, so po novem dobre za vas

Kriva tudi margarina

Dr. Igor Pravst z inštituta za nutricionistiko dodaja, da je k večjemu povpraševanju po maslu veliko pripomogla tudi margarina oziroma splošno slabo mnenju o njej: "Zaradi zgodovinskih razlogov, torej zaradi uporabe delno hidrogeniranih rastlinskih maščob, je margarina prišla na zelo slab glas, zato so se ji potrošniki začeli izogibati. Čeprav danes vemo, da sodobne margarine ne vsebujejo več transmaščob, je v javnosti še vedno neko splošno, odklonilno mnenje do margarine, in to je razlog, da se je mnenje o maslu zelo izboljšalo. Kar se tiče same margarine in masla, se mora vsak prebivalec zavedat, da gre za snovi, ki so bogat vir maščob in kakšne posebne glede tega med njima ni,"  je za Žurnal24 pojasnil strokovnjak za prehrano.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Margity Tedea 19:45 14.oktober 2017.

    Dr. Pravst je strokovnjak za prehrano? A dejte ga no lomit. Prej strokovnjak za nepodkovanost, nakladanje traparij in naravnost sramotno nevednost in neizobraženost (glede reči, ki naj bi celo bile njegova stroka!). Da so vsa živila, ki vsebujejo maščobe enaka, ...prikaži več saj so vir maščob, je tako, kot če bi rekel, da so vsi avtomobili enaki, saj vsi peljejo. Pa tudi vsa mesta so enaka, saj v vseh živijo ljudje. In tako naprej. Bedak na kubik.

  • Margity Tedea 19:04 14.oktober 2017.

    Študija je pokazala, da so imeli otroci, ki so dobivali margarino namesto masla, slabše razvite možgane, večje težave v šoli, manjši učni uspeh, manjšo čustveno stabilnost itd. V življenju so dosegli manj in jim je slabše šlo (finančno in tudi ...prikaži več sicer) od vrstnikov, ki so v otroštvu jedli maslo. Vse maslo bi moralo biti seveda nepasterizirano, saj zato se pa imenuje "surovo". In tu pa tam se res najde tudi surovo. Tega jasno ne smemo kuhati in segrevati, na jed ga damo, ko je že gotova.

  • Margity Tedea 18:59 14.oktober 2017.

    Alioness nima prav. Res je, da maslo iz pasteriziranega mleka ni tako zdravo kot če bi bilo surovo. Je pa vsaka margarina 50.000-krat slabša od njega. Margarina ni hrana in je še kanta za smeti zanjo predobra. Kar dajte na ...prikaži več vrt, na tla košček margarine - vse mravlje se ji bodo v širokem loku izogibale. Tam ga bodo pustile še mesece, pa četudi bodo umirale od lakote. Če pa daste na tla košček masla, bo zelo hitro povsem izginil. So pač mravlje pametnejše od vseh ljudi, ki kupujejo margarino.