Zdravje > Prehrana
259 ogledov

Naravni triki proti slabemu zadahu

peteršilj Shutterstock
Prežvečite peteršilj ali kumarice, namesto jutranje kave pa poskusite z zelenim čajem.

Slab zadah je povezan s hrano, ki jo zaužijemo, s pijačo in morebitnim kajenjem. Slab zadah imamo zaradi slabe ustne higiene ali nekaterih zdravstvenih težav. Če imate slab jutranji zadah in ob sebi nimate zobne ščetke, poskusite zanimive načine za naravno osvežitev. 

Vzemite vejico svežega peteršilja in ga prežvečite. Nad rezultatom boste presenečeni. Prav tako pomaga žvečenje svežih kumaric. Rezino kumare lahko damo za nekaj časa na nebo v ustni votlini, to naj bi preprečilo nastanek bakterij, ki so krive za neprijeten vonj iz ust. Po načelih ajurvede uživanje kumar pomaga sprostitit tudi odvečno toploto v želodcu, ki je eden glavnih vzrokov za slab zadah.

Jabolčni kis in meta 

Slab zadah pomaga uničiti tudi grgranje razredčenega jabolčnega kisa. Ker ima močno kislino, ga res vedno razredčite z vodo, v nasprotnem primeru lahko poškoduje zobno sklenino. Osvežilno je tudi žvečenje sveže poprove mete, uporabno je celo njeno olje. Za dodatno osvežitev dodajte kapljico naposredno na zobno pasto.

Lahko naredite starodavno zobno ščetko. Ta se je rodila v srednjeveški Kitajski, ko so si zobe čistili z žvečenjem vejic aromatičnih dreves. Uporabljali so denimo vejice čajevca, cimeta ali manga. Za boljši zadah lahko za začetek dneva namesto kave spijete zeleni čaj. Številne raziskave so potrdile njegovo učinkovitost pri zmanjševanju slabega zadaha.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.