Zdravje > Prehrana
10728 ogledov

Nova vrsta banane, ki bo rešila na sto tisoče življenj

Zl
Zlata banana vsebuje polno vitamina A, ki ga ne uniči niti kuhanje.

Revolucionarno in povsem novo vrsto banan so razvili na Univerzi v Queenslandu, več kot desetletje dolgo raziskavo pa je financirala fundacija tehnološkega mogotca Billa Gatesa. Avstralski znanstveniki so sedaj uspeli razviti banano, ki je velika, ima velike grozde in je zelo bogata s pro-vitaminom A. 

Banana ponekod v Afriki osnovno živilo

Dejstvo je namreč, da v vzhodnoafriškem višavju banane niso tako bogate z vitamini, ta tropski sadež pa je pri njih glavno živilo. Sicer obirajo zelene banane iz katerih potem pripravljajo različne jedi. Banane so namreč polne škroba, kar tem ljudem daje energijo. 

Vendar s prekuhavanjem zelenih banan uničujejo vitamine, predvsem vitamin A, ki je še kako pomemben za razvoj tamkajšnih otrok. Po nekaterih podatkih naj bi zaradi pomanjkanja tega vitamina letno umrlo tudi do 700 tisoč otrok. Pomanjkanje vitamina A je pogost vzrok za slepoto pri otrocih, v nerazvitih državah naj bi zaradi tega oslepelo 300 tisoč otrok. 

Vitamin A ima pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega vida, imunskem sistemu in razvoju celic in tkiv. Glavni fiziološko aktivni obliki vitamina A sta retinaldehid, ki je pomemben za dober vid in retinojska kislina, ki regulira rast in izgradnjo kože ter sluznic in njihovo delovanje.

Nova "zlata banana" - potek raziskave in značilnosti novega sedeža so objavljeni v strokovni reviji  Plant Biotechnology Journal - bi tako reševala mnoga življenja, saj vsebuje polno vitamina A, ki ga ne uniči niti kuhanje. 

Križanec dveh vrst

Skupina avstralskih biotehnologov jo je križala z banano, ki uspeva na Papui Novi Gvineji. Ta je sicer zelo bogata z vitaminom A, ima na žalost zelo majhne grozde. Avstralci so jo zato križali s sorto Cavendish - banano, ki jo v glavnem poznamo tudi pri nas, saj je v zahodnem tržišču najbolj razširjena. 

 | Avtor:
Nastala je banana z velikimi grozdi, bogata z vitaminom A in je, ko jo prerežemo, zlato oranžne barve. Barvo ji daje prav ta življenjsko pomemben vitamin: "Ti rezultati so ključni prispevek k kvalitetnejši prehrani nekaterih najrevnejših afriških skupnosti. Epruvete s temi elitnimi geni smo že poslali v Ugando, kjer jih bodo vstavili v lokalne sorte banan," je za častnik Newsweek dejal vodja raziskave James Dale. 

Komentarjev 3
  • Onlytime 15:26 24.julij 2017.

    No, pa da jih probamo. Danes so zdrave, čez 2 meseca pa bodo pisali, da so karcinogene. Saj človek več ne ve, kaj je prav. Jej ali ne jej, this is the question now.

  • JONIJONI 22:55 12.julij 2017.

    Sumljiv ta Bill Gates.... Na seminarjih govori, da je preveč ljudi na zemlji in o načinih kako bi zmanjšali populacijo. Po drugi strani pa financira razvoj sadja, ki je bogato z vitamini. Tako banano mi stlačijo v usta samo mrtvemu.

  • mirror 15:36 12.julij 2017.

    Spet nova genetska sprememba?