Zdravje > Prehrana
3141 ogledov

Opozorilo pred sestavino, zaradi katere je kaznovan slovenski športnik

Prehranska dopolnila
Taki izdelki se pogosto oglašujejo tudi kot sredstva za hujšanje (t.i. ''fat burnerji''), še dodajajo naši strokovnjaki.

Z Inštituta za javno zdravje opozarjajo, da so v športni prehrani, ki se dobi v Sloveniji prisotni izdelki, ki vsebujejo higenamin. "Gre za snov je bila v letu 2018 uvrščena med prepovedane snovi v športu, v skupino beta-2 agonistov. Te spojine se v medicini uporabljajo za razširitev dihalnih poti pri zdravljenju astme in drugih dihalnih (pljučnih) obolenj," pojasnjujejo na NIJZ in dodajajo, da so bili o tem obveščeni preko sistema nutrivigilance.

Raziskave so namreč pokazale, da beta-2 agonisti lahko, kadar je njihova prisotnost v krvi močno povečana, vplivajo na izboljšanje telesnih sposobnosti. Pred kratkim je bil zaradi higenamina slovenski športnik pozitiven na dopinškem testu. Slovenska protidopinška agencija (Sloado) je sredi prejšnjega meseca sporočila, da je bil na dopinškem testu pozitiven nogometaš Domžal Amedej Vetrih. Vetrih je bil 18. aprila pozitiven na higenamin na tekmi Prve lige Telekom Slovenije doma proti Celju. 

Običajno skupaj s kofeinom

Higenamin, znan tudi kot norkoklaurin (ang. norcoclaurine) je alkaloid rastlinskega izvora (1-benzil-1,2,3,4-tetrahidro izokinolin), ki ga najdemo npr. v korenini preobjede (Aconitum carmichaelii) ali semenih indijskega lotusa (Nelumbo nucifera). Higenamin se na tak način uporablja v tradicionalni kitajski medicini.

"Fat burnerji"

V izdelkih na trgu se pojavlja v obliki rastlinskih ekstraktov ali v sintetični obliki (higenamin HCl). "V prehranskih izdelkih za športnike, zlasti v prehranskih dopolnilih, je higenamin običajno prisoten skupaj s kofeinom in tej kombinaciji se pripisuje aktivnosti razgradnje maščob (lipoliza) in pospešitve metabolizma (termogeneza). Taki izdelki se pogosto oglašujejo tudi kot sredstva za hujšanje (t.i. ''fat burnerji''), še dodajajo naši strokovnjaki. 

Glavobol, znojenje, nemir...

NIJZ opozarja, da higenamin ni običajna sestavina živil, da ni skladna z zakonodajo, varnost uporabe v živilih pa še ni bila preiskovana ali dokazana. Sicer velja, da  beta-2 agonisti prinašajo posledice, kot so glavobol, znojenje, nemir in vznemirjenost, mišični krči, živčnost . V kombinaciji s kofeinom lahko pride do resnih motenj srčnega ritma.

"Prehranski izdelki za športnike so pogosto kompleksna mešanica koncentriranih hranil in drugih snovi s fiziološkim učinkom, kar pri uporabnikih lahko povzroči neželene dogodke, takojšnje ali ob daljši uporabi. Nekatere sestavine lahko medsebojno učinkujejo tako, da še povečajo učinke posameznih komponent. Ker je tudi ponudba teh izdelkov kakovostno zelo raznovrstna, pri njihovi uporabi vedno svetujemo previdnost,"

Svetujejo, da spremljate in pozorno preberete označbo na izdelku športne prehrane. Vsebnost higenamina mora biti navedena na deklaraciji izdelka, skupaj z vsemi opozorili za potencialne uporabnike. Opozorila pogosto močno omejijo ciljno skupino uporabnikov, ki jim je izdelek namenjen. Pred uporabo je potrebno ta opozorila dosledno upoštevati.

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.