Zdravje > Prehrana
1174 ogledov

Dvojna kakovost hrane: Bruselj obljubil ukrepe

Živila Profimedias
Bruselj z novimi smernicami za boljši pregon dvojne kakovosti hrane

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je višegrajski četverici obljubil ukrepanje proti "popolnoma nesprejemljivi" dvojni kakovosti hrane in drugih proizvodov. Komisija bo septembra objavila smernice za lažje uveljavljanje evropskih pravil, ki prepovedujejo zavajanje potrošnikov, ne izključuje pa niti nove zakonodaje.

Jogurti Dvojna kakovost Slovenija Uradno: Pozor, ko kupujete te izdelke

Ukrepe je predstavila komisarka za varstvo potrošnikov, Čehinja Vera Jourova, ki je problem ponazorila z lastno izkušnjo: leta 1990 so šli po padcu železne zavese čez mejo v Avstrijo po kavo in čokolado, ki sta imeli drugačen okus, kot so bili navajeni. Čeprav so ti časi daleč, se potrošniki še vedno pritožujejo zaradi drugačnih okusov kave in čokolade, kar je nedopustno, saj nihče ne želi "enotnega trga dvojnih standardov", je poudarila komisarka in zavrnila navedbe, da gre za "anekdotičen" problem.

Komisija je podala tudi jasno pravno mnenje, da je prodaja dveh izdelkov različne kakovosti v enaki embalaži v različnih članicah po evropski zakonodaji prepovedana. Na primer: prodaja ribjih palčk z manj ribjega mesa ali kave z manj kofeina in več sladkorja.

Za študije in ukrepe dva milijona evrov

V Bruslju ne načrtujejo nove zakonodaje, temveč želijo problem rešiti z že obstoječo zakonodajo - uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom in direktive o nepoštenih poslovnih praksah. Komisija pripravlja tudi druge ukrepe, med njimi metodologijo za izboljšanje analiz živil, ki zdaj niso primerljive, za kar je predvidela milijon evrov. Milijon evrov je obljubila tudi članicam za izboljšanje študij in ukrepanja.

nutella Primerjava Svet Hrvatje besni, ker jih pitajo s slabšimi izdelki od Nemcev

V Bruslju izpostavljajo tudi dialog s proizvajalci in združenji blagovnih znamk. Industrija ima na voljo dve možnosti: izboljšati kakovost spornih proizvodov ali spremeniti embalažo.

V odzivu na navedbe, da izboljšanje kakovosti pomeni višjo ceno izdelkov, komisarka odgovarja, da imajo podjetja vedno možnost spremeniti embalažo, čeprav sama podpira prvo možnost enake kakovosti v vseh članicah.

Italijane je vznemirila novica, da bo namaz Nutella poslej prepovedan. (Foto: EP Zdravje Preverjali dvojno kakovost enajstih živil: To so rezultati

Jourova danes ni želela očrniti nobenega podjetja, je pa opozorila, da pri tem ne bo oklevala, ko bodo zbrali dovolj dokazov. Poudarja, da ne gre za bojkot, saj da je to premočna beseda, temveč za pomoč potrošnikom pri izbiri.

Nemški proizvajalec vafljev je že ukrepal

Pritiski so po komisarkinih besedah že prinesli rezultate. Nekatera podjetja že spreminjajo prakse, na primer nemški proizvajalec maslenih vafljev Bahlsen je napovedal, da bo namesto palmovega olja v nekaterih primerih v prihodnje vedno uporabljal maslo. "Saj se imenujejo masleni vaflji. A ni čudno, da imamo maslene vaflje brez masla?" je ponazorila komisarka.

Na obljubljene ukrepe se je odzval slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je dejal, da je splošna usmeritev za čim boljše izkoriščenje zakonodaje vselej koristna, ni pa dovolj. Pomembna je po ministrovih besedah napoved določitve enotnih meril za analize, kar naj bi odpravilo dvome o verodostojnosti rezultatov in njihove veljavnosti na sodiščih. Pomembna je tudi finančna pomoč, ki jo želi tudi Slovenija.

Židan poudarja transparentnost

Židan izpostavlja željo, da bi bilo ukrepanje hitrejše in enotnejše ter da bi obstajala transparentna primerjava stanja v celotni EU. Izpostavil je tudi idejo vzpostavitve elektronske platforme, kjer bi bili rezultati vidni vsem evropskim potrošnikom.

O tem, katera možnost bi bila za Slovenijo boljša, podražitev izdelkov ali drugačna embalaža, je minister poudaril, da imajo proizvajalci samo eno možnost - da delajo pošteno in transparentno. "Kar koli prodajajo, naj bo transparentno," je poudaril.

"Lahko prodajajo tudi čokolado različnih kakovosti, ampak potem to ne more biti ena čokolada, ampak mora biti jasno napisano: jaz sem čokolada za vzhodni trg, jaz sem čokolada za Avstrijo, jaz sem čokolada za Francijo. Naj napišejo, če to želijo, in potem opazujejo, kako se bodo potrošniki odzvali," je ponazoril Židan.

Na problem dvojne kakovosti hrane opozarjajo zlasti vzhodne članice, medtem ko ga nekateri na zahodu menijo, da so ti očitki smešni in da gre zgolj za razliko v okusih.

Jogurti Različna kakovost hrane? Zdravje Italijanom bolj sladke, Švedom pa mastne jogurte

A predsednik komisije Jean-Claude Juncker je zaznal političen problem, ki lahko še poglobi vrzel med vzhodnimi in zahodnimi članicami, zato je obljubil ukrepanje in zagotovil, da v EU ne bo "drugorazrednih potrošnikov".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.