Zdravje > Prehrana
83 ogledov

Povečuje tudi vzdržljivost

Rdeča pesa Profimedias
Rdeča pesa je zdaj v zimskih mesecih odlična izbira za popestritev jedilnika kot boj proti gripi in prehladu. Izbirčnim otrokom ponudite vsaj sok.

Vam v teh zimskih dneh zmankuje idej za zdrave obroke? Nikar ne pozabite na rdečo peso, ki jo vloženo v kozarcih uživamo celo leto po sprejemljivi ceni. Rdeča pesa namreč premore številne zdravilne lastnosti: krepi organizem, spodbuja imunski sistem in delovanje dihalnih encimov ter apetit, pospešuje izločanje žolča, uživanje rdeče pese je preventiva pred prehladom in gripo, meso in sok rdeče pese z obnavljanjem krvi zavirata razvoj rakastih celic. Pospešuje rast celic in popravlja celična jedra, sok rdeče pese zdravi malarijo, uravnava pritisk, v ljudski medicini velja za sredstvo za zniževanje telesne temperature.

Rdeča pesa spada med najboljše pomlajevalne vrste zelenjave, krepi vezivna tkiva in kožo, ostenje žil in kosti ter odstranjuje iz možganov kovinske strupe, pospešuje nastajanje rdečih krvnih telesc in tako izboljšuje preskrbo celic s kisikom, skrbi za optimistično razpoloženje, lasem in nohtom vrača lesk, koži daje prožnost, razstruplja, odpravlja zaprtost, odvaja vodo in kisline, priporočajo jo bolnikom z levkemijo in številnim drugim bolnikom.

Rdeča pesa tudi izjemno povečuje vzdržljivost. Znanstveniki z britanske univerze University of Exeter so ugotovili, da sok rdeče pese povečuje vzdržljivost kar za 16 odstotkov.

Otrokom dajte vsaj sok

Ker njen okus mnogim ni všeč, se le potrudite, da jo občasno zaužijete. Motda bo večja težava s trmastim otrokom, zato lahko uporabite sok. Če jim okus soka rdeče pese ni všeč, ga zmešajte z jabolčnim sokom.

Rdeča pesa vsebuje kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo, žveplo, jod, provitamin A, vitamina B in C, sladkor, beljakovine, natrij, je izjemno bogata s folno kislino. Med vso zelenjavo vsebuje največ naravnega sladkorja, stogramski obrok ga premore kar za eno čajno žličko. Hranilna vrednost za sto gramov rdeče pese je kalorij. 

Rdeča pesa sicer spada med hrano s srednjim glikemičnim indeksom GI, zato je med shujševalno dieto ne jemo v večernih urah. Kuhana rdeča pesa ima GI 65, kot ga ima denimo, pčenična črna moka tipa 1100 in izdelki iz te moke rozine in sultanine.

Solata ali priloga ...

V kulinariki je rdeča pesa vsestransko uporabna. Lahko se uporablja za solate, kot priloga k mrzlim ploščam, kot topla priloga, začinjena s čebulo, soljo, kisom in žlico rdečega vina k mesnim jedem.

Začimbe, ki jih najpogosteje uporabljamo za rdečo peso, so hren, koriander, ingver, kumina, nageljnove žbice,limonin sok, koper in peteršilj. Domovina rdeče pese sta Sredozemlje in Azija, danes pa je največ pridelujejo predvsem v deželah z zmernim podnebjem (Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Francija). 

"Priporočljivo je uživanje sveže surove rdeče pese, ob njeni toplotni obdelavi pa moramo biti še posebej pozorni. Betalaini so občutljivi na temperaturo in se zato pri previsokih temperaturah razgradijo," opozarjajo na Inštitutu za nutricionistiko. Priporočljivo je kuhanje rdeče pese na pari pri nizkih temperaturah maksimalno petnajst minut. Svetujejo, da za večje ohranjanje betalainov rdečo peso kuhamo skupaj z lupino.

Njihov recept za pečeno peso je: "Olupljeno rdečo peso narežemo na kolobarje, dodamo olivno olje in zavijemo v aluminijsko folijo. Vse skupaj pečemo v pečici 45 minut na 180° C. Pečeno rdečo peso začinimo s timijanom ter postrežemo s svežo skuto."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.