Zdravje > Prehrana
94 ogledov

Praznično prenajedanje: Tako boste lažje preživeli

hujšanje, dieta, tehtnica Shutterstock
Kako se znebiti nelagodja, ki ga povzroča velikonočno prenajedanje.

Za nami so velikonočni prazniki in s tem številna družinska srečanja pred bogato obloženimi mizami, na katerih so prevladovale mastne in sladke jedi. Zato ne preseneti, da se mnogi od nas zredimo.

potica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Študija Univerze Cornell iz New Yorka, objavljena v britanski znanstveni reviji "New England Journal of Medicine", v kateri je sodelovalo tri tisoč anketirancev iz treh držav, je pokazala, da posamezniki, ki se med prazniki zredijo, do naslednjega božiča izgubijo le polovico te teže. Sicer se med prazniki, ki jih zaznamuje bogato obložena miza, običajno zredimo za kilogram in pol. 

Praznično prenajedanje seveda pusti še druge posledice. Poleg dodatnih kilogramov in slabe vesti, je telo še zakisano, za kar je kriv sladkor; v primeru velikonočnih praznikov sta to potica in čokolada. Sicer pa vsa ta hrana še kako vpliva na nelagodje v našem telesu. 

Začnimo torej paziti, kaj bomo jedli v prihodnjih dneh oziroma se izognimo hrani, ki nam povzroča nelagodje. Za nekaj dni se odrečimo mesu, jajcem, sladkarijam in jih zamenjamo s stročnicami, kot so leča, grah in seveda zelenjava.

Divji šparglji | Avtor: Profimedias Profimedias
Na tržnicah je trenutno veliko špargljev, pa tudi sveže solate. Dietetiki za čiščenje telesa priporočajo zelje, od svežega do kislega, ki ga je na naših policah še vedno dovolj. Priporočljivo je uživanje sadja.

Strokovnjaki odsvetujejo hitre, drastične in nezdrave diete, predvsem takšne pri katerih preskakujemo obroke. Začnite torej z lahko hrano, ob tem popijte veliko vode in seveda pojdite na zrak, na telovadbo. Naj bodo ti prazniki nekakna motivacija za vadbo. Peletje se bliža, obleči bo treba kopalke. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.