Zdravje > Prehrana
30658 ogledov

Najpogostejše umetno sladilo lahko povzroči raka

Profimedia
Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki deluje v okviru WHO, je aspartam prvič opisala kot "možno rakotvorno snov za ljudi."

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo naslednji mesec eno najpogostejših umetnih sladil na svetu razglasila za možnega povzročitelja raka, poroča tiskovna agencija Reuters.

Gre za aspartam, nizkokalorično sintetično sladilo, ki je približno dvestokrat slajše kot sladkor. Živila, ki lahko vsebujejo to umetno sladilo so predvsem živila z nizko ali zmanjšano energijsko vrednostjo. Od raznih brezalkoholnih pijače, kot je dietna gazirana Coca-Cola, do bonbonov, žvečilnih gumijev, desertov, mlečnih izdelkov in izdelkov za zniževanje telesne teže.

Aspartam in njegovi razgradni produkti so tema obsežnega preiskovanja že več kot 30 let. Veliki proizvajalci hrane in pijače pa že desetletja branijo uporabo te sestavine. 

Leta 2013 je Evropska agencija za varnost hrane izdala celotno oceno tveganja za aspartam, v kateri je podala mnenje, da so aspartam in njegovi razgradni produkti varni za uživanje v celotni populaciji (vključujoč otroke, dojenčke in nosečnice).

Ocena varnosti aspartama je bila izvedena na živalih in s kliničnimi raziskavami, izvedene so bile epidemiološke študije in študije po dajanju sladila na trg. Nobena od študij ni pokazala, da bi aspartam lahko imel kakršenkoli učinek na zdravje ljudi. Na izdelkih ima aspartam oznako E951.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki deluje v okviru WHO, pa je zdaj aspartam prvič opisala kot "možno rakotvorno snov za ljudi". Do takšnega zaključka je organizacija prišla na osnovih objavljenih dokazov in po sestankih z zunanjimi strokovnjaki organizacije, navaja Reuters. Uvrstitev aspartama med možne rakotvorne snovi je sicer namenjena spodbujanju dodatnih raziskav.

Različne študije dokazale škodljivost

Aspartma je danes prisoten v več kot šest tisoč proizvodih, celo tam, kjer ga ne bi pričakovali. V zadnjih letih so z različnih koncev sveta prihajali dokazi o škodljivostih umetnih sladil, še zlasti aspartama. Lansko leto je opazovalna študija v Franciji, ki je vključevala sto tisoč odraslih, pokazala, da so imeli ljudje, ki so uživali večje količine umetnih sladil, vključno z aspartamom, nekoliko večje tveganje za raka.

Regulatorji so odobrili aspartam za globalno uporabo po pregledu vseh razpoložljivih dokazov, glavni proizvajalci hrane in pijače pa že desetletja branijo uporabo te sestavine. 

Prejšnji mesec je WHO objavila smernice, v katerih potrošnikom svetuje, naj za uravnavanje telesne teže ne uporabljajo sladil, razen sladkorja. Smernice so povzročile razburjenje v živilski industriji. Po njihovem so namreč sladila lahko koristna za potrošnike, ki želijo zmanjšati količino sladkorja v svoji prehrani.

Na inštitutu za varovanje zdravja potrošnikom svetujejo, naj živila z umetnimi sladili uživajo v manjši meri, otrokom pa jih v vsakodnevni prehrani odsvetujejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • rd2dmk2 06:26 30.junij 2023.

    ne samo aspartan, vsaumetna sladila so čkodljiva. in kaj naredi oblast ? predpiše predpis s katerim omeji vsebnost saldila, istočasno pa omogoči da je v enem izdelku več različnih sladil. torej banda kemična več da jes trupeno, ker bi ljudje ...prikaži več že crkavali kot muhe pošpricane s pipsom, ampak ker nas filajo z pol ducata različnimi strupi v malih količinah pa crkacamo počasi. no mamice.. le kupujte coca-colo zero, namest das delate bezgov,malinov in še kak domač sirup. s cukrom.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 20:34 29.junij 2023.

    Že pred 20imi leti se je govorilo o škodljivosti aspartama. Pediatrinja je na veliko ponujala sirup proti kašlju z veliko vsebnostjo aspartama, seveda je bila plačana od napisanih receptov. Sem naredila cel halo, se je potegnila nazaj, se opravičila, torej ...prikaži več je vedela, in napisala recept za drug sirup.

  • Antivaxer 18:01 29.junij 2023.

    Prišli smo do tega, da ni več hrane, za katero bi lahko 100% trdili, da ni zastrupljena! WHO, kot združenje mednarodnih podkupljenih kriminalcev, so sedaj po toliko letih kao začeli sumitii, da pa morda ta tako opevani aspartam, morda povzroča ...prikaži več raka... Jasno, CC bo naredila vse, da dokaže, da je aspartam neškodljiv...in bo zopet mastno plačala "znanstvenike", da lažejo, kot so nam lagali da so cepiva varna... in se je še ena teorija zarote izkazala za zaroto...