Zdravje > Prehrana
44 ogledov

Prepovedali bi oglaševanje sladkarij

sladkarije, sladkor Žurnal24 main
Kar 97 odstotkov potrošnikov bi podprlo prepoved oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom med programom za otroke in mladostnike, sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

"Otroci in mladostniki so zaradi svoje neizkušenosti in želje, da bi bili sprejeti, da bi bili in, lahek plen tržnikov in njihovih oglasov, v katerih so otroci ob uživanju živil z nezdravim prehranskim profilom predstavljeni kot veseli, srečni, uspešni," ocenjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ker si želijo biti takšni tudi sami, otroci in mladostniki tudi želijo uživati tovrstna živila.

Na ZPS opozarjajo, da so živila in pijače v oglasih predstavljeni enostransko, poudarjena je na primer vsebnost naravnih barvil, kalcija, mleka, s čimer nagovarjajo starše, ne omenijo pa sladkorja in maščobe. Zato so za potrošnike v spletni anketi na www.zps.si pripravili tri kratka vprašanja o izbiri živil in pijač v trgovini.

Večinoma bi ga prepovedali

V anketi so spraševali, ali trženje živil in pijač za otroke vpliva na nakupno izbiro. Ugotovili so, da
trženje živil in pijač za otroke ne vpliva kar na 55 odstotkov potrošnikov. Zanimalo jih je tudi, ali so potrošniki pri nakupu pijač, piškotov, bombonov, čokolade, slanih prigrizkov, žit za zajtrk pozorni na prehransko oziroma hranilno vrednost živil. Odgovor "da" je izbralo 55 odstotkov potrošnikov, ki je izpolnilo anketo, odgovor "občasno" pa 26 odstotkov sodelujočih v anketi. 

Kar 97 odstotkov potrošnikov pa je podprlo prepoved oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom med programom za otroke in mladostnike. "Tema je aktualna, kar nam pove podatek, da je v dveh dneh več kot 1.500 potrošnikov odgovorilo na našo anketo. Prav tako lahko iz odgovorov razberemo, da so danes potrošniki skrbni tudi pri izbiri živil z nezdravim prehranskim profilom," opisujejo.

Leta 2009 je denimo 31 odstotkov potrošnikov na vprašanje "So starši pozorni na prehransko/hranilno vrednost živil?" odgovorilo z "da", 56 odstotkov pa je izbralo odgovor "včasih". Tokrat je pozitiven delež odgovorov na nekoliko dopolnjeno vprašanje občutno večji. Odgovor DA je izbralo 55 odstotkov potrošnikov, ki je izpolnilo anketo, odgovor "občasno" pa je izbralo manj anketirancev kot leta 2009, in sicer 26 odstotkov. "Rezultati te preproste in kratke ankete kažejo, da se potrošniki zavedamo težave in smo nanjo pozorni, torej je treba še naprej nadaljevati z ozaveščanjem, izobraževanjem, predvsem pa informacije prenesti do otrok v vrtcih in šolah, ter jih naučiti kritičnega pogleda na trženje teh živil, pri katerih oglaševalci uporabljajo pravljične junake, znane osebnosti…" pravijo na ZPS. 

Komentarjev 4
  • kepler 07:41 11.marec 2015.

    A to bi res delovalo? Cigarete so najbolj omejene a vsi kadijo kot da je zdravilno. Vsepovsod se nekje dim vali, tudi najbolj luštne in nedolžne punce kadijo kot delavci z juga.Če nekdo ne preneha jesti sladkarij in ...prikaži več mu potem zobje odpadajo ali je sto kil na tehtnici, so si sami krivi. En dan se bodo naučili. Jaz sem se naučil in že štiri leta tekam, zdaj pa sem tudi začel v fitnes hodit.Če pa imaš otroka ki cele dneve coca-colo žlampa pa so verjetno krivi starši da sploh kupujejo te stvari. Kaj kriviš reklame. Boljše televizijo prodat kot pa prepovedat te reklame. Kdo še gleda tv ko pa so samo reklame vsakih dvajset minut? Boljše je vse reklame prepovedat da lahko vidiš enourni film v eni uri, ne pa da se dve uri vleče in desetkrat vidiš eno in isto reklamo za wc školjko čistit. Kot da ne vemo da ti izdelki obstajajo....

  • wingspan15 09:02 09.marec 2015.

    najhuje je, da se dela reklamo za jedi, za katere se ve, da so povzročitelji hudih bolezni. Prehrambeni lobi pere možgane že najmlajšim. Kako bodo potem posegali po zdravi hrani. Prepovedati bi bilo potrebno oglaševanje vseh nezdravih prigrizkov in pijač ...prikaži več tako kot je to prepovedano pri alkoholu in tobaku, saj nezdravo prehranjevanje ravno tako ubija.

  • Igor Đukanović 15:04 07.marec 2015.

    Super da smo 97% za takšno prepoved. Le da bodo nato potegavščine s pravnimi fintami. Na primer sladkarije bodo promovirali zaradi dodanega C vitamina. In podobno... Kako kvalitetno napisati zakon, da se bomo še potem večinsko strinjali?