Zdravje > Prehrana
4443 ogledov

Še tako zdrava hrana ne more pomagati, Slovenci smo precej na udaru

Zdrava hrana Profimedias
Raziskava, ki je ovrgla prejšnje.

Zdrava prehrana ne more ublažiti učinka prekomernega uživanja soli, je pokazala najnovejša raziskava. Čezmerno uživanje soli v prehrani je pomemben dejavnik tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni in pomeni resno grožnjo za zdravje. Odrasli prebivalci Slovenije na primer, v povprečju za dobrih 130 odstotkov presegamo priporočeno dnevno količin vnosa.

Visok krvni tlak Zdravje Dvajset let si ni izmeril tlaka, potem pa se je zgodilo

Znanstveniki  britanske Univerze Imperial in Univerze Northwestern v ZDA so analizirali prehrano več kot štiri tisoč odraslih, starih od 40-59 let. Raziskava o prehrambenih navadah raziskovancev iz ZDA, Velike Britanije, Japonske in Kitajske je pokazala, da imajo ljudje, ki zaužijejo večje količine soli, višji krvni tlak, ne glede na to, kako zdravo se prehranjujejo. Rezultati študije, ki jo povzema Reuters, so objavljeni v znanstveni reviji Hypertension.

Znanstveniki poudarjajo, da bodite pozorni na dnevni vnos soli, pridelovalce hrane in živil pa pozivajo, da zmanjšajo vsebnost soli v svojih izdelkih.  V prehrani prebivalcev Slovenije so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslo prebivalstvo vnos največ 5 g soli na dan (ena čajna žlička). Temu priporočilu sledi tudi Slovenija. Za osnovno delovanje organizma oziroma t. i. fiziološke potrebe dnevno mladostniki in odrasli potrebujejo samo 1,4 g soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od 1 do 4 let 0,8 g soli.

Visok krvni tlak v razvitem svetu prizadene skoraj vsako četrto osebo in je pogosti vzrok srčne in možganske kapi, pešanja ledvic in srca, oslabelega vida, zato ga je treba nujno zdraviti.

Možganska kap: Čižmek Bolezen, ki ubija tiho Zdravje Hipertenzija: To lahko naredi ta tihi ubijalec

Na hipertenzijo vpliva več dejavnikov, vključno s starostjo, težo, dejavnik tveganja pa je tudi prekomerni vnos soli. Danes velja, da k znižanju krvnega tlaka veliko pripomorjejo vitamini in minerali v sadju in zelenjavi, ki dokazano učinkujejo na krvne žile. 

Pred tem so strokovnjaki menili, da lahko z uživanjem večjih količin sadja in zelenjave uničimo učinek prevellike količine soli v prehrani in tako preprečimo vpliv soli na krvni tlak.

Ta živila lahko vplivajo na zniževanje krvnega tlaka, ne izničijo pa negativen vpliv soli, je pokazala zadnja študija, v kateri so prostovoljcem štiri dni jemali vzorce urina, jim merili težo in krvni tlak. Znanstveniki so preučevali koncentracijo natrija in kalija v urinu. Natrij je glavni element v soli, kalij, ki ga je veliko predvsem v listnati zelenjavi, pa povezujejo z znižanjem krvnega tlaka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.