Zdravje > Prehrana
13947 ogledov

Simptomi: sprememba barve urina, glavobol, utrujenost ...

glavobol Profimedias
V poletnih mesecih spijemo veliko vode zaradi vročine in posledične žeje, pozimi pa se pogosto dogaja, da na hidracijo kar pozabimo.

Odrasel človek bi moral v povprečju na dan spiti 2,5 litra voda, vendar pa je ta številka tudi odvisna od starosti, spola, teže in višine, fizične aktivnosti, temperature in podnebja. Praviloma 20–30 % vode, ki jo potrebujemo, izvira iz naše hrane, zato nam uravnotežena prehrana z najrazličnejšim sadjem in zelenjavo lahko pomaga, da ostanemo hidrirani, navajajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Nasvet: Če vam ni všeč okus navadne vode, jo lahko naredite bolj prijetno na nekaj načinov, in sicer da dodate ledene kocke, rezine limone, kumare, nekaj mete ali jagodičevja.

V toplih poletnih mesecih je ena najpomembnejših stvari, da ostanemo hidrirani, vendar pa se pozimi zmanjša količina vidnih opomnikov, ki vas spominjajo na pitje tekočine, npr. žeja. 

Znaki zimske dehidracije

Ameriško podjetje Hydrant se ukvarja s problemom dehidracije kot skritega sovražnika. Na spletni strani navajajo tudi najpogostejše simptome, ki jih občutimo zaradi premalo popite tekočine:

Glavobol

Ko ste dehidrirani in vaši možgani dobivajo manj krvi in kisika, se vaši možgani dejansko skrčijo. To krčenje sproži receptorje za bolečino, ki se nahajajo okoli možganov, kar lahko povzroči glavobol.

Utrujenost

Če ste dehidrirani, boste verjetno ugotovili, da se pogosteje počutite utrujeni. Kot pri številnih simptomih, povezanih z dehidracijo, je to povezano s pomanjkanjem pretoka krvi v možgane. Zmanjšan pretok krvi in kisika lahko povzročita, da se počutite manj pozorni. 

Vrtoglavica

Pomanjkanje kisika v možganih pa lahko vodi tudi do omotice, kajti dehidracija lahko dejansko povzroči zmedo in vpliva na vaše kognitivno delovanje, npr. na vaš spomin.

Razpokane ustnice

Suh zimski zrak črpa vlago iz telesa, in sicer tudi iz ustnic. Če ste pozimi dehidrirani, se boste bolj verjetno spopadli s suhimi in razpokanimi ustnicami. Čeprav niso največja stvar v zvezi s simptomi dehidracije, so razpokane ustnice zagotovo frustrirajoče (in morda boleče).

Suha koža

Drug moteč simptom je suha koža. Suh zrak bo potegnil vlago tudi iz vaše kože, zaradi česar se lahko počutite neprijetno in srbeče, navajajo pri Hydrantu.

Sprememba barve urina

Morda boste opazili tudi spremembe v barvi in izločanju urina. Ko ste dehidrirani, postane vaš urin temnejše barve. Prav tako ga proizvedete manj, ker vaše telo zadrži tekočino, ki mu je ostala, dokler ne ve, da prihaja več.

limona v vodi | Avtor:

Načini, kako se z njo boriti

Zimska dehidracija je pogosta, vendar obstaja tudi veliko načinov, kako se z njo boriti. Podjetje Hydrant navaja naslednje nasvete:

  • Postavite dnevni cilj tekočine
  • Nastavite opomnike na pijačo. Nekateri ljudje radi nastavijo alarme na svojem telefonu ali uri, da se spomnijo pijače. Drugi po svoji hiši postavijo lepljive liste kot bolj vizualni opomnik. Drug predlog je, da si nabavite prozorno steklenico vode za večkratno uporabo in na njej ustvarite oznake, tako da boste v rednih časovnih presledkih čez dan popili določeno količino. Narišite črto, ki označuje, koliko želite popiti do 10. ure zjutraj, nato drugo črto, ki označuje, koliko želite piti do 12. ure, itd.
  • Pijte več toplih napitkov (čaji, limonade, jabolčnik itd.)
  • Zmanjšajte vnos alkohola
  • Ne pozabite na elektrolite! Elektroliti vam pomagajo vzdrževati pravilno ravnovesje tekočine, ustrezen pH krvi in pravilno delovanje mišic. Brez teh lahko še vedno doživite simptome dehidracije, kot so glavoboli in mišični krči.
Ženska koža intervju Zdravje Intervju: odkrito o kozmetiki in boju proti gubam Frizbi Jesen Zdravje Migajte kljub hladnim temperaturam
Komentarjev 2